Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hibridkártya a Raiffeisentől

2006.10.12. 15:09
Új kártyakonstrukcióval lép piacra október közepétől a Raiffeisen bank, az Okoskártyának nevezett termék egyesíti a klasszkus hitelkártya és a bankkártya előnyeit. A bank vezérigazgatója szerint egész Európában egyedülálló termékről van szó, mely kinézetében is egyedivé tehető egy tetszőleges kép kártyára nyomtatásával.

A klasszikus hitelkártya és a hagyományos bankkártya tulajdonságait egyesíti a Raiffeisen Bank új terméke, az úgyevezett Okoskártya. Az új konstrukcióval október elsején lép piacra a pénzintézet. A kártyatípus biztosítja a kamatmentes periódust a vásárlási keret terhére, míg készpénzfelvételi tranzakciókat a bankszámla egyenleg terhére számolja el. Az új konstrukció európai szinten is különlegességnek számít, először Magyarországon vezetnek be ehhez hasonló kártyatípust - nyilatkozta Hajdú Gyula, a MasterCard közép-kelet-európai alelnöke.

Két számla egy kártya

A jegybank adatai szerint a fogyasztók kártyahasználata változóban van, a készpézfelvétel az elmúlt években jelentősen csökkent. Míg 2001-ben a tranzakciók 69 százaléka volt készpénzfelvéte, addig 2005-re ez az arány 51 százalék volt. A kártyás vásárlások 2001-ben még csak az összes tranzakció 24 százalékát tették ki, egy évvel később már 41 százalékot. Jól kivehető az a piaci trend, mely szerint a bankkártyák két funkciója (a készpénzfelvétel és a kártyás vásárlás) egyre inkább a vásárlás irányába tolódik el. Ezért vált időszerűvé a két funkció összekapcsolása egy kártyában - magyarázta Hajdú Gyula.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a termék nem sorolható egyik típushoz sem, inkább ezek tulajdonságait egyesíti egy plasztikban. Az ügyfél számára kedvezőbb módon intézi a tranzakciókat - mondta Katona József. Vásárláskor az ügyfél a vásárlási keretből költ, ez - mint a hitelkártyánál - halasztott fizetési lehetőséget jelent. Ha nincs megfelelő keret, akkor automatikusan a bankszámláról emelik le a szükséges összeget. Így a bankszámlán lévő pénz felhasználható a hagyományos módon (például utalásokra, készpénzfelételre). Vagyis a kártya mögött két számlakonstrukciót találunk: van mögötte egy folyószámla és egy hitelkártya-számla. Az Okoskártya mögött lévő bankszámla így mindenre felhasználható, mint egy hagyományos bankszámla: utalásokhoz, közüzemi díjak kifizetéséhez, internetes vásárlásokhoz.

Az ára

A kártyához opcionálisan választható az úgynevezett Okos keretfeltöltés (havi 550 forintért), ezzel a bank automatikusan feltölti a hitelkeretet, így nem eshet késedelembe az ügyfél, és nem kell büntetőkamatokat fizetnie. Ha hitellé alakítaná a keretet az ügyfél, akkor megteheti azt bankszámlahitellel, ami feleakkora kamaott jelent, mint a hitelkátyához kapcsolódó hitel. Ráadásul ebben az esetben nem a vásárlástól számított visszamenőleges kamatot számolnak, hanem a bankhitel felvételének időpontjától.

A bankkártya éves díja 3999 forint, érvényességi ideje három év. Ha az ügyfél rendelkezik bármilyen banknál kiadott bankkártyával, az első évben az éves díj 1990 forint, Riffeisen-bankkártyásoknak 990 forint. Az igényelhető hitelkeret 150 ezer és 750 ezer forint között van. A hitelkártyához kapcsolódó kondíciók hasonlóak a klasszikus hitelkártya-kondíciókhoz. Tehát a türelmi periódus végéig visszafizetett összeg kamatmentes. A számlavezetési díj 199 forint. A kártyával két alkalommal lehet ingyenesen képszpénzt felvenni. Előny, hogy bármely bankautomatából ingyenes a pénzfelvétel, utána a számlacsomag kondíciói szerinti díjt kell kifizetni a tranzakciókért. A kártyás vásárlás természetesen díjmentes. A bank számításai szerint éves szinten 15 ezer forintos megtakarítást eredményez egy átlagos ügyfélnek a kártya.

Különlegesség még, hogy ez az első, az ügyél által megtervezhető kártya - magyarázta Katona József. Vagyis az ügyfelek egyedivé tehetik a plasztikot egy tetszleges kép kiválasztásával, amit a bank a kártyára nyomtat.