Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A tank sem hatott az ingatlanpiacra

2007.02.26. 08:29
Nem hatottak érdemben a szeptember-októberi események a magyar ingatlanpiacra, a külföldiek továbbra is úgy látják, Magyarországon stabil a demokrácia és az unió tagjaként nem jelent különleges országkockázatot ide befektetni.

A szeptemberi és októberi budapesti események napokig a meghatározó nemzetközi sajtó fókuszába kerültek, több vezető külföldi hírportál napokig vezető cikkben foglalkozott a témával. Itthon Magyarországon többen is felvetették akkoriban, hogy az események és a tudósítások logikus következménye lenne, ha a külföldi intézményi befektetők és ingatlanbefektetést tervező magánszemélyek elkerülnék hazánkat és más országok piacán keresnének befektetési lehetőségeket.

A rövidtávú hatásokról a jelentős külföldi vásárói forgalmat bonyolító cég, a Capital Eyes Kft. ügyvezetőjét, Szikora Márton kérdezte a portfolio.hu. A szakember elmondta, hogy a zavargások idején kaptak ugyan egy pár telefonhívást külföldi partnereiktől, azonban nem a korábban megvásárolt ingatlanok miatt aggódtak, sokkal inkább a jó kapcsolat miatt inkább afelől érdeklődtek, hogy az iroda munkatársai jól vannak -e, nem esett -e bántódásuk az eseményekben.

Rekordot is hozott az október

Meglepőnek tűnhet, hogy messzi országokban élő, de hazánkban is ingatlantulajdonos magánbefektetők nem aggódnak a vásárolt ingatlanjuk miatt egy ilyen helyzetben, azonban az ingatlanok biztosítva vannak, a befektetők pedig tudják hová fektették be a pénzüket. Senki nem aggódik komolyan Magyarország stabilitását illetően, ebben személyes tapasztalataik és az úniós tagságunk is szerepet játszik - mondta el Szikora Márton. Az ügyvezető hozzátette, számukra is pozitív meglepetés, hogy októbert saját értékesítési csúccsal zárták.

"Nem érezzük tárgyalásaink során az intézményi befektetők elfordulását a magyar piactól, bár az is igaz, hogy tapasztaltunk bizonyos kivárást, rövid elbizonytalanodást." - állítja Dario Kozul, a CEU-REality csoport nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója. "Több hónapja tárgyalunk kereskedelmi ingatlanberuházásokról a közép-Európai piacokon külföldi intézményi befektetőkkel. Magyarországgal kapcsolatban a szeptemberi és októberi események kapcsán inkább azt tapasztaltuk, hogy az intézményi befektetők ebben a helyzetben az azonnali döntéseikben inkább a régió más országait részesítik előnyben - a kínálat regionális szinten és a régión kívül is hatalmas -, így egy átmeneti időre biztosan máshova érkeznek ezek a befektetői források.

Hosszabb távon nincs kérdés

Hosszabb távon azonban a helyzet egyértelmű: Magyarországon stabil a demokrácia és az unió tagjaként nem jelent különleges országkockázatot ide befektetni, a nyugati országokban óriási mértékű befektetésre váró, alacsony hozamelvárású tőke halmozódott fel és halmozódik jelenleg is, ezek a befektetésre váró pénzek többnyire az alacsony kockázatú közép-Európai országok piacain, így Magyarországon fognak célt érni. A régió piacai a belpolitikai helyzetektől függetlenül stabil, jó hozamokkal bíró területek, ez többnyire minden szegmensre igaz.

A magyarországi és egyben a régiós kereskedelmi ingatlanbefektetések száma, volumene az elmúlt 3 évben folyamtosan pozitív rekordokat döntött - nyilatkozta Trexler Ferenc a DTZ ingatlanbefektetési tanácsadója. A zavargások nem voltak nagy hatással a piacra, sokkal inkább a reformcsomag megindítása, amely első körben a magas adók miatt a vásárlóerő csökkenése tekintetében adhat okot aggodalomra, elsősorban a bevásárlóközpontok esetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!