Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Mol-PKN-OMV olajkonszern?

2003.07.15. 16:07
Hamarosan szövetségre léphetnek a most még versengő közép-európai olajcégek - írta keddi számában egy lengyel napilap. Állítólag varsói kormánytisztviselők már szondázzák az osztrák és magyar kormány illetékeseit, mi a véleményük egy Mol-PKN-OMV olajkonszenről. A három cég még együtt is csak fele annyi nyersolajat dolgoz fel, mint az orosz Jukosz egymaga.
A lengyel kincstárügyi minisztérium azt szeretné, ha az első számú lengyel olajipari cég, és egyben a legnagyobb lengyel vállalat, a plocki PKN Orlen kapná a vezető szerepet a tervezett nagy közép-európai olajkonszernben - írta kedden a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

A közép-európai régióban három közepes nagyságú olajkonszern tevékenykedik: az osztrák OMV, a magyar Mol és a PKN Orlen. Ezek együttesen évente csaknem negyvenmillió tonna nyersolajat dolgoznak fel, a felét annak a mennyiségnek, amelyet az orosz Jukosz megtermel.

A Mol terjeszkedik, de nem került fölénybe

Idáig a Mol terjeszkedett a legaktívabban a régióban: néhány éve felvásárolta a szlovák Slovnaftot, s Ivica Racan horvát miniszterelnök minapi bejelentése szerint Zágráb július 17-én hivatalosan hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Mol megvehesse az INA horvát olajtársaság 25 százalékát plusz egy részvényt - írta a lengyel napilap.

Ennek ellenére a Molnak nem sikerült fölénybe kerülnie térségbeli versenytársaival szemben. Ennek oka az - folytatódik a cikk -, hogy a lengyel és az osztrák piac pénzügyi szempontból sokkal vonzóbb, mint a szlovák vagy a horvát. Az osztrák piac előnye a nagyszámú és pénzes úrvezető, a lengyelek viszont kétszer annyian vannak, mint a magyarok, horvátok és szlovákok együttvéve.

Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszter hétfőn közölte, hogy néhány hete azzal a kéréssel fordult a PKN Orlen igazgatóságához, készítsék el a térségbeli olajvállalatok fúziójára vonatkozó koncepciójukat. "Azt szeretnénk, ha a PKN aktívan részt venne az ágazathoz tartozó cégek összekapcsolódásában" - mondta.

A PKN-nek jól jöhet a gdanski kudarc

Hatalmas olajmezőt találtak Iránban
Új olajmezőt találtak Irán területén, amely több mint 38 milliárd hordónyi olajat tartalmaz - jelentette a BBC. Kereskedelmi szempontból csak kis rész kitermelése éri meg, de ez nem von le a lelet értékéből: az hosszú távú olajtartalék. A most megtalált nyersolaj minősége nem olyan jó, mint amit Irán más részein találtak, ezért csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni. Eddig Irak után Szaúd-Arábia rendelkezett a legnagyobb olajtartalékkal.
A gdanski finomító megvételére tett kísérlet kudarca a plocki nagyvállalat kezére játszhat - írta a Gazeta Wyborcza. Ha ugyanis megkapta volna a hozzájárulást a gdanski részvények megvételére, a tranzakció véglegesítése sok pénzbe és időbe került volna. Elemzők szerint viszont a PKN Orlennek alaposan fel kell készülnie, ha maga alá akarja gyűrni vetélytársait. A cég jelenleg túl nagy költségekkel működik, nem meglepő, hogy a tőzsde pozitívan reagált arra a takarékossági programra, amelyet a PKN Orlen igazgatósága hirdetett meg.

Szondáznak Bécsben és Budapesten

A lengyel kincstárügyi tárca ez idő tájt a bécsi és a budapesti kormányt szondázza a közép-európai olajkonszern létrehozásával kapcsolatban - írta a lap. Eddig csak a magyarok adtak világos választ: a Molt érdekli egy jövőbeni regionális olajcsoport terve. Bécsből még nem érkezett válasz, de - a lap szerint - semmi kétség, az is pozitív lesz.

A három konszern önálló működése hosszabb távon ugyanis lehetetlennek látszik. Nagyon gyorsan egy ellenséges átvétel szenvedő alanyaivá válhatnak, hiszen keleten ugrásra készen állnak az orosz óriások: a Lukoil és a Jukosz - írta a Gazeta Wyborcza.