Sára, Márió
2 °C
6 °C

Olajra akadnak az amerikaiak Magyarországon?

2003.10.16. 08:28
Ígéretesnek tűnnek az amerikai Pogo Producing Company olajtársaság magyarországi leányvállalatának Szolnok közeli próbafúrásai. A cég szerint az egyik fúrásuk olyan eredményekkel zárult, amely alapján valószínűsíthető, hogy földgázt, illetve ugyanazon a helyen - mélyebben - olajat találnak.
Ígéretesnek tűnnek az amerikai Pogo Producing Company (PPC) olajtársaság magyarországi leányvállalatának Szolnok közeli próbafúrásai - áll a társaság magyar idő szerint este kiadott, harmadik negyedévről szóló jelentésében. A cég szerint az egyik fúrásuk olyan eredményekkel zárult, amely alapján valószínűsíthető, hogy földgázt, illetve ugyanazon a helyen - mélyebben - olajat találnak.

A cég Tompa és Szolnok térségében 780 ezer hektárnyi területre rendelkezik koncessziós joggal. Előbbi területen első kutatásaik során 2000 méteres mélységig fúrtak le, ám egyelőre nem találtak semmit, míg Szolnok térségében már elérték a 4000 méteres mélységet, itt tovább folytatják a mélyítést.

Amerikából hoznak tornyot

A jelentés szerint első körben 4-5 fúrás szerepel a terveikben, ezek eredményétől függetlenül összesen 8-9 kúttal próbálkoznak. A PPC-nek a fúrási szolgáltatásokat végző, szintén amerikai Helmerich & Payne Rasco Inc. hoz át a tengerentúli "flottájából" egy fúrótornyot.

A Napi Gazdaság által korábban megkérdezett szakértők elmondták: egy torony Európába szállítása mintegy 500-600 ezer dollárba kerül. Egy-egy próbafúrás költsége néhány százmillió forinttól több milliárdig terjedhet, a kiadásokat jelentősen befolyásolják a napidíjak.

A PPC a harmadik negyedévben 277,9 millió dolláros árbevétel mellett 67,66 millió dollár nyereséget ért el, szemben a 2002 hasonló időszakában mért 207,8 milliós forgalommal és 31,63 milliós nyereséggel. A társaság 2003 első kilenc hónapjában 884,26 millió dolláros forgalmat produkált, 235,85 millió dollár nyereséggel.