Nem lesz benzinár-befagyasztás

2004.05.21. 11:30
A PM szerint megalapozatlan, a piacgazdasággal ellentétes és veszélyes is az a javaslat, mely szerint 250 forinton be kellene fagyasztani a benzinárakat. A Fidesz szerint a kabinet nyerészkedik.
Felelős kormányzat a költségvetésbe betervezett bevételekről nem mondhat le, hiszen akkor vagy az államadósságot növelné, vagy az előirányzott szociális kiadásokra, nyugdíjakra nem jutna elég pénz. Amennyiben a kormányzat úgy döntene, hogy befagyasztja 250 forinton a benzinárakat, ez a költségvetési bevételek tervezett részének kiesését, illetve többletkiadást eredményezne, mivel az olajkereskedelmi cégeket kompenzálni kellene - áll a Pénzügyminisztérium Indexhez eljuttatott közleményében.

A Fidesz szerin a kormány nyerészkedik

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön pártja elnökségi ülését követően ismertette az ellenzéki párt azon javaslatát, mely szerint a kormánynak a jövedéki adó mértékének nagyobb mértékű csökkenésével 250 forinton kellene befagyasztania az üzemanyag árát. A politikus szerint a világpiaci, és ezzel összefüggésben a kiskereskedelmi árak folyamatos emelkedésével a költségvetés nyerészkedik, hiszen az egyre növekvő nettó árak mellett magasabb az áfa-bevétel.

A PM szerint a kormány nem nyerészkedik

A kormány az elmúlt héten már döntött arról, hogy amennyiben számottevően emelkednek az üzemanyagárak, az ebből származó költségvetési többletbevétel erejéig csökkenti a jövedéki adót - hangsúlyozza a PM. Ennek alapján a parlament módosította az adótörvényt, a kormány szerdai ülésén pedig elfogadta azt a rendeletet, amelynek révén vasárnaptól legalább 2 forinttal csökkenhet a benzin ára, és esetleges, minden további 5 forintos áremelkedés esetén további 1 forintos adómérséklésre és fogyasztói árcsökkenésre kerülhet sor.

Veszélyes az árbefagyasztés

A benzinárak meghatározott szinten történő befagyasztása ellentétes a piacgazdaság alapvető követelményeivel, az üzemanyagárak liberalizáltak, azokat alapvetően a kereskedelmi cégek a kereslet-kínálat függvényében, a nyersanyagárak alakulását és az árfolyamváltozásokat figyelembe véve határozzák meg. A kormány lehetősége csupán arra terjed ki, hogy az üzemanyagárakban lévő adótartalmat változtassa - hangsúlyozza a PM.

Az árbefagyasztás számos tekintetben ellentétes hatással járna. Az olajkereskedelmi cégek érdekeltsége megszűnne a mértéktartó áremelésben, mivel számukra a különbözetet a költségvetésnek ki kellene egyenlíteni. Az tény, hogy a lakosságnak kedvezőbb lenne egy alacsonyabb benzinár, de ez éppen akkor nem ösztönözne a gazdaságban a takarékosságra, amikor a világpiaci nyersanyagárak meredeken emelkednek.