Valter
16 °C
31 °C

Olimpiai alapok az OTP Alapkezelőtől

2008.03.04. 15:59
Az OTP Alapkezelő által kezelt összes vagyon tavaly 36 százalékkal, a 2006. év végi 1 196 milliárd forintról 2007 végére 1 629 milliárd forintra nőtt - jelentette be Hamecz István elnök-vezérigazgató az alapkezelő sajtótájékoztatóján.

A társaság által kezelt befektetési alapok vagyona ezen belül 50 százalékkal bővült, ami közel duplája a piac elmúlt évi 25,6 százalékos növekedésének, illetve jelentősen meghaladja az értékpapír alapok részpiacának 33,1 százalékos gyarapodását. Így az utóbbi szegmensben az alapkezelő piaci részesedése 29,9-ről 32,4 százalékra nőtt.

A tavalyi év jelentős fordulópontot hozott az alapkezelő életében - mondta a társaságot 2007 márciusa óta irányító Hamecz. A vezetés mellett megújult az arculat is, az OTP vezetése elfogadta a társaság új stratégiáját, s Bulgária valamint Horvátország után Romániában és Ukrajnában is alapkezelő leánycéget hoztak létre.

A megváltozott globális tőkepiaci körülmények miatt olyan termékekre van szükség, amelyek lassuló gazdasági növekedés, kötvénypiaci hozamemelkedések és stagnáló, illetve csökkenő részvényárfolyamok mellett is vonzó befektetési alternatívát jelentenek. Erre a kihívásra az OTP Alapkezelő válasza két új alap, a tőke- és hozamvédett, 3 és negyed éves futamidejű OTP Olimpia, valamint a tőkevédett, 2 éves futamidejű OTP Olimpia Sprint Alap indítása, amelyek 18 olimpiai főszponzor részvényeinek az árfolyamváltozásából kínálnak részesedési lehetőséget. Újdonságuk, hogy a hozamfizetés csökkenő részvényárfolyamok mellett is lehetséges, amennyiben a részvénykosár egyik elemének az árfolyama sem süllyed az induláskori árfolyam 70 százaléka alá.

A 2 éves futamidejű, tőkevédett OTP Olimpia Sprint Alap befektetési jegyeibe fektetők éves szinten az opciók teljesülésétől függően maximum 15 százalék alaphozamra és további évi maximum 15 százalék hozamprémiumra számíthatnak, az elérhető legmagasabb hozam évi 30 százalék. Az első kifizetés az első év végén, a második a lejáratkor van. A 3,25 éves futamidejű, ugyancsak tőkevédett OTP Olimpia Alap befektetői éves szinten legfeljebb 15 százalék hozamra tehetnek szert.

Az alapokat az OTP Olimpiai Megtakarítási Program keretében kétszer is jegyezni lehet, március 3.-április 18. között, illetve május 5.-június 13. között. A befektetési jegyeket emellett magas - évi 12 százalékos - kamatozású akciós betéttel kombinálva is meg lehet vásárolni, a betét lekötési ideje két hónap, s legalább 150 ezer forintot kell új megtakarításként elhelyezni.