István, Vajk
19 °C
33 °C

Olcsó benzin a Metrótól

2005.08.05. 16:36
Megnyitotta első kútját a Metro, ahol a többi hipermarket-benzinkúthoz hasonlóan literenként akár tíz forintot spórolhatunk. Az Auchan és a Tesco már egy éve működtet ilyen egységeket.

Megnyitotta első benzinkútját a Metro – írta meg a Világgazdaság. A társaság 1994-ben épült első üzlete mellett, Budaörsön, valamint Miskolcon nyitotta meg töltőállomásait. A vásárlók Metro-kártyával 8-10 forintot spórolhatnak literenként, kártya nélkül 4-5 forintot. A Világgazdaság értesülései szerint idén még további három kút nyitását tervezi a Metro.

Recept

A magyarországi hipermarketek egy éve árulnak olcsóbb benzint vásárlóiknak egyes áruházaik mellett. A Tesco, az Auchan és a Cora jóval a nagy benzinkutak árai alatt adják az üzemanyagot, ezzel a hipermarketek közelében lévő kutaktól vevőket csábítanak el. (Franciaországban és az Egyesült Királyságban a Tesco például már most a kezében tartja az üzemanyagpiac jelentős részét.)

Az angol cég 2004 március 10-én nyitotta meg első kútját Pesterzsébeten, akkor még kétféle árazás volt érvényben: a piaci ár alatt öt forinttal árulta az üzemanyagot a nagyközönségnek, akik pedig legalább nyolcezer forintért vásároltak a hipermarketben további öt forintot nyerhettek literenként. Aztán változott a helyzet, most már minden tankoló ugyanannyit, átlagosan tíz forintot spórolhat literenként.

A megnyitón Paul Kennedy, a Tesco-Global Áruházak Rt. vezérigazgatója elmondta hogy Angliában a Tesco benzinkútjai akár ötszörös forgalmat bonyolítanak a hagyományos társaságokhoz képest.

Vizsgálat

Az hipermarketek árai olyan alacsonyak, hogy a Gazdasági Versenyhivatal már vizsgálatot is indított árképzésükkel kapcsolatban. Az eljárás azonban megállapította, hogy a hipermarketeknél a fogyasztói ár magasabb, mint a beszerzési ár, így megszüntették a vizsgálatot a cégek ellen.

A GVH az önköltségi árakat is vizsgálta, vagyis megnézték, hogy az árrés elegendő fedezet-e a kutak létesítésére, illetve fenntartására. Azt is megállapították. hogy az Auchan két kútja nem hozott ugyan nyereséget, de nem is volt veszteséges ez idő alatt. A Tesco 12 kútja pedig még nyereséget is tudott termelni.