Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Olcsó benzin a Metrótól

2005.08.05. 16:36
Megnyitotta első kútját a Metro, ahol a többi hipermarket-benzinkúthoz hasonlóan literenként akár tíz forintot spórolhatunk. Az Auchan és a Tesco már egy éve működtet ilyen egységeket.

Megnyitotta első benzinkútját a Metro – írta meg a Világgazdaság. A társaság 1994-ben épült első üzlete mellett, Budaörsön, valamint Miskolcon nyitotta meg töltőállomásait. A vásárlók Metro-kártyával 8-10 forintot spórolhatnak literenként, kártya nélkül 4-5 forintot. A Világgazdaság értesülései szerint idén még további három kút nyitását tervezi a Metro.

Recept

A magyarországi hipermarketek egy éve árulnak olcsóbb benzint vásárlóiknak egyes áruházaik mellett. A Tesco, az Auchan és a Cora jóval a nagy benzinkutak árai alatt adják az üzemanyagot, ezzel a hipermarketek közelében lévő kutaktól vevőket csábítanak el. (Franciaországban és az Egyesült Királyságban a Tesco például már most a kezében tartja az üzemanyagpiac jelentős részét.)

Az angol cég 2004 március 10-én nyitotta meg első kútját Pesterzsébeten, akkor még kétféle árazás volt érvényben: a piaci ár alatt öt forinttal árulta az üzemanyagot a nagyközönségnek, akik pedig legalább nyolcezer forintért vásároltak a hipermarketben további öt forintot nyerhettek literenként. Aztán változott a helyzet, most már minden tankoló ugyanannyit, átlagosan tíz forintot spórolhat literenként.

A megnyitón Paul Kennedy, a Tesco-Global Áruházak Rt. vezérigazgatója elmondta hogy Angliában a Tesco benzinkútjai akár ötszörös forgalmat bonyolítanak a hagyományos társaságokhoz képest.

Vizsgálat

Az hipermarketek árai olyan alacsonyak, hogy a Gazdasági Versenyhivatal már vizsgálatot is indított árképzésükkel kapcsolatban. Az eljárás azonban megállapította, hogy a hipermarketeknél a fogyasztói ár magasabb, mint a beszerzési ár, így megszüntették a vizsgálatot a cégek ellen.

A GVH az önköltségi árakat is vizsgálta, vagyis megnézték, hogy az árrés elegendő fedezet-e a kutak létesítésére, illetve fenntartására. Azt is megállapították. hogy az Auchan két kútja nem hozott ugyan nyereséget, de nem is volt veszteséges ez idő alatt. A Tesco 12 kútja pedig még nyereséget is tudott termelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?