Valér
2 °C
8 °C

Magyar tejet ihatnak az olaszok

2004.05.12. 07:58
Egy olasz cég több, mint százezer liter tejet kíván naponta olasz üzemekbe szállítani. A külföldi felvásárlási ár esetenként ötven százalékkal magasabb, mint a magyar.
Míg a magyar gazdák egy része az európai uniós csatlakozás után a szomszédos országokból ideáramló olcsó tej támasztotta konkurenciától retteg, a Catone Kft. május elsejétől napi 25 ezer liter feldolgozatlan magyar tejet szállít - egy dunántúli tejipari vállalaton keresztül - olaszországi tejüzemekbe. Az olasz tulajdonban lévő társaság rövid időn belül 150 ezer literre kívánja emelni ezt a mennyiséget - tudta meg a Napi Gazdaság.

Korlátozás nélkül

Kuczera Lajos, a főként logisztikai, disztribúciós és raktározási tevékenységekkel foglalkozó olasz Catone S.p.A. magyarországi részlegének általános igazgatója elmondta: az EU-csatlakozás után korlátozás nélkül szállíthatják az árukat a tagállamok között, így - noha a tejhiánnyal küzdő Olaszország eddig főként német és francia területekről vásárolt alapanyagot - a magyar tej olasz piacon való megjelenésnek is reális az esélye.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta, hogy Magyarország tejkvótája magasabb az itthon előállított tej mennyiségénél, ám a hazai piaci átlagár - ez ma mintegy 60-68 forint literenként - helyett a termelők inkább az olaszországi értékesítés lehetőségeit keresik.

Náluk drágább

Olaszország nem tud az ottani fogyasztók igényeit megfelelően kiszolgáló tejmennyiséget előállítani: egyrészt mert szigorú az uniós kvóta által meghatározott maximálisan megtermelhető tejmennyiség, másrészt nincs elegendő takarmánytermesztésre alkalmas terület, s így importra szorulnak - tette hozzá Kuczera.

A Napi Gazdaság kérdésére válaszolva a szakember elmondta: nem kell attól tartani, hogy az Olaszországban feldolgozott magyar tej később reggeli italként visszajön Magyarországra, hiszen az ottani tej igen borsos árú: az olasz termelők egy liter nyerstejért átlagosan kilencven forintot kapnak, így ezt később Magyarországra exportálni nem éri meg.