Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OMV-nek kell a Mol, és kész

2007.10.09. 15:32
Nem ért véget az eddigi felvásárlásokkal a piaci konszolidáció a kelet-közép-európai térségben. Az OMV szerint a következõ években folytatódik a cégek felvásárlása és összeolvadása, amire jelentõs nyomást gyakorolnak majd az orosz cégek. Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója szerint minden elemzés azt mutatja, racionális döntés lenne a Mol és az OMV összevonása. Emellett a felvásárlást lényegében lehetetlenné tevõ lex Mol hétfõi elfogadása után is kitartanak.

Az OMV jelenleg is piacvezetõ a közép-európai piacon, a társaság célja azonban továbbra is az, hogy az alig egy tucat vállalatot jelentõ elsõ ligás olajcégeket követõ második ligában elfoglalt középmezõnybeli helyérõl annak elsõ harmadába emelkedjen. A cég stratégiája ezt szolgálja, a 2010-re kitûzött célok megvalósítása jó ütemben halad, és mindez független attól, sikerül-e megvásárolni a Molt, vagy sem – ez volt az üzenete az OMV-menedzsment bécsi, nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyet nyilván befektetõik számára is hangsúlyoztak.

Az OMV tervei szerint a 2006-os 324 ezerrõl 500 ezer hordóra növelnék napi kitermelésüket, és közel megdupláznák finomítói kapacitásukat. A terv ezzel együtt sem számol a jelenlegi, mintegy 20 százalékos piaci részesedés növekedésével a Duna-menti országokban. A kulcsszerepet az osztrák cég romániai érdekeltségétõl, a Petromtól várja: az óriási, 4 négyzetkilométer területû petrobrazi finomító felújítása 2011-re fejezõdik be, Romániában ugyanakkor kitermelhetõ olajmezõk is vannak a cég kezén.

Az OMV stratégiájának másik lába a török Petrol Ofisi, amelynek a vállalatba konszolidálása még nem történt meg. Így külön számolják az OMV 2500-as kúthálózatától a török cég több mint 3500 kútját. Egy napi 200 ezer hordó olaj feldolgozására képes finomító megvalósíthatósági tanulmánya is elkészült; a tervek szerint az üzem legkorábban 2012-ben indulhatna el.

A gázüzletágfejlesztés két pillérének az OMV a Nabucco gázvezeték és az adriai cseppfolyósított gázterminál építését tartja. Elõbbivel kapcsolatban Wolfgang Ruttenstorfer úgy vélekedett: az esetlegesen a Nabuccóval közel azonos nyomvonalon haladó orosz gázvezeték nem alternatívája az öt európai társaság, köztük a Mol közös vállalkozásában tervezett vezetéknek, két okból sem. Egyrészt a Nabucco orosz helyett más, kazah és üzbég gázt hozna Európába, megosztva ezzel a forrásokat, másrészt az európai gázigények prognosztizált növekedése és a saját források csökkenése együttesen növeli az importigényt.

A fentiek bemutatása ellenére az OMV prezentációjában továbbra is komoly szerepet kapott a Molnak tett nem hivatalos ajánlat. Wolfgang Ruttenstorfer szerint a két cég összeolvadása win-win szituáció lenne, nem találni befektetõt, aki ne látná a lépés racionalitását. Az OMV-nek általában is célja a következõ években a terjeszkedés a fejlett nyugat-európai országoknál jóval nagyobb gazdasági növekedést és ezen keresztül nagyobb gáz- és olajigény-növekedést felmutatni képes kelet-közép-európai térségben. A számokból látszik: az osztrák cég a Mol felvásárlásával azonnal letudná 2010-es céljait, az egyesült vállalat napi kitermelése 427 ezer hordó lenne, a finomítói kapacitás az OMV jelenlegi 26,4 millió tonnájáról 43,2 millió tonnára emelkedne évenként, a kúthálózat 3500-ra nõne az osztrák számítások szerint (a számok nem egyszerû összeadásai a két vállalat eszközeinek, minthogy a nem konszolidált üzletrészeket, a Mol esetében az INA-t nem számolja bele).

Az OMV kitart a Molnak tett ajánlata mellett, amelynek azonban feltétele, hogy a tízszázalékos szavazati korlátozást és a menedzsment által kontrollált negyvenszázalékos részvénycsomagot mint az irányítás tényleges átvételét akadályozó tényezõket kiiktassák. A lex Mol hétfõi elfogadásával azonban az OMV voltaképpen még nehezebb helyzetbe került, ám ezt Bécsben a cég vezetése nem kívánta érdemben kommentálni. Csak annyit jeleztek: Brüsszel vizsgálódik, és bár a folyamat vagy egy esetleges per évekig is eltarthat, ez nem módosít szándékaikon.