Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ömlik a pénz Magyarországra

2005.04.06. 10:37
Tavaly a magyarországi külföldi működőtőke-állomány meghaladta a 44 milliárd eurót, egy főre vetítve a régió éllovasai vagyunk – írta meg a Világgazdaság. A külföldi beruházások forrásai között egyre nagyobb szerepet kap az újrabefektetett nyereség.
A Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikából egyértelműen kiderül, hogy a magyar gazdaság tőkevonzó képessége nem csökkent, továbbra is élen járunk a térségben. A Világgazdaság beszámolója szerint a kiadványból kiolvasható, hogy 1995 óta gyakorlatilag minden évben 3 milliárd euró körüli közvetlen külföldi tőkebefektetés valósult meg – csak 2003 számít rossz kivételnek.

Versenyzők

Bár 2002-ben ideiglenesen átvette Csehország a vezető szerepet, a befektetői kedv élénkülésének hatására 2003-2004-re újra Magyarország lett a régióelső az egy főre jutó közvetlen tőkebefektetések (FDI) tekintetében. Itthon a teljes felhalmozódott külföldi tőkeállomány 44 milliárd euró felett van, a legnagyobb befektető Németország, Hollandia és Ausztria.

Ráadásul kedvezően alakulnak a tendenciák is: a Világgazdaság beszámolója szerint az összes tőkebefektetés egyre nagyobb részét teszi ki a külföldi vállalatok nyereségének visszaforgatása. Az újra jövedelem aránya egyes becslések szerint már elérte, sőt, akár meg is haladta a hatvan százalékot, ráadásul ez a szám folyamatosan emelkedik. További jó hír, hogy a külföldi tulajdonosok nyereségük felét az országban tartják és további beruházásokba ölik.

Ebben közrejátszik, hogy a nagy multinacionális vállalatok jelentős része már letelepedett Magyarországon, így a klasszikus zöldmezős beruházási forma mellett egyre jelentősebb szerepet kap a már meglévő vállalatok fejlesztése, kapacitásbővítése – írta a Világgazdaság.

A lap beszámolója szerint a közeljövőben tovább javulhat a helyzet, hiszen 2007-től évente három-négymilliárd euró fejlesztési forrás érkezik az Európai Uniótól, ami megduplázza az országba érkező külföldi tőket.