Eleonóra
-1 °C
2 °C

Olcsó a magyar tőzsde

2005.10.27. 07:53
A Morgan Stanley elemzése szerint a Molnál és az OTP vonzó befektetés, az előbbinél 35, az utóbbinál 25 százalékos felértékelődésre lehet számítani. A hazai részvények regionális szektortársaikhoz képest 14 százalékkal nagyobb mértékben értékelődtek le.

Ahogyan a korábbi zuhanásból, az ezt követő korrekcióból is a két legnagyobb forgalommal bíró hazai blue chip, a Mol és az OTP veheti ki leginkább a részét - állítja a Morgan Stanley legfrissebb régiós elemzése. A brókercég szerint az olajpapír esetében 35 százalékos, míg a bankrészvénynél 25 százalékos felértékelődési potenciállal lehet számolni, így a részvényeket még a gyorsjelentési szezon kezdete előtt vételre javasolja - írja a Concorde Call hírlevele. (Szerdán a Mol ötszázalékos drágulás után 19 750 forinton, az OTP pedig három százalékkal feljebb, 7449 forinton zárt.)

Minden értelemben

A magyar részvénypiac egyébként a társaság szerint mind abszolút értelemben, mind pedig a kelet-közép-európai régió más országaihoz képest olcsónak mondható, emiatt fenntartja a felülsúlyozásra vonatkozó ajánlását, és másfél százalékkal növelte a magyar részvénypiaci kitettséget modellportfóliójában is.

Az indoklás szerint ugyan a Mol és az OTP gazdálkodásában nem lehet jelentős változásra számítani, de az elmúlt hetekben a feltörekvő piacokat sújtó eladási hullám a magyar részvényeket aránytalanul nagy mértékben érintette.

Túl sokat esett

A BÉT dolláralapon 18,8 százalékkal zuhant, míg a régió átlagosan 13,6 százalékot esett az elmúlt másfél hétben, így a cégek részvényei regionális szektortársaikhoz képest 14 százalékkal nagyobb mértékben értékelődtek le. Makrogazdasági szempontból az elemzés szerint a piac túlreagálta az autópálya-építési kiadások miatt megemelkedett tényleges államháztartási deficitet, ami lényegében nem változtat a költségvetés finanszírozásán.

A forint gyengülése sem jelent komolyabb kockázati tényezőt, ráadásul a Mol és az OTP lefedezte magát a nagyobb áringadozások ellen. A Morgan Stanley szerint az ország súlyozása a globális feltörekvő piaci részvényalapoknál a mostani mélypontról hamarosan ismét felfelé indulhat. (Az elmúlt hónapokban Magyarország súlya hétéves mélypontra zuhant.)