Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mol: Az OMV szándékai ellenségesek

2007.12.04. 16:34
Kapcsolódók (16)
Délutánra szép lassan elúszott az a közel 3 százalékos plusz, amit a Mol-részvények árfolyama az OMV reggeli bejelentése után mutatott. A piac reakciójában inkább a megugrás, mint a visszacsúszás az, ami nehezebben érthető. Egy újabb és feltehetőleg hosszadalmas jogi eljárás éppúgy nem visz közelebb a felvásárlás sikeréhez, vagy a végleges kudarchoz, mint az, hogy az OMV egy eddig is nyitva álló lehetőség, a rendkívüli közgyűlés összehívásának esetleges szándékáról beszél. A Mol szerint az OMV bizonyította ellenséges szándékát – új elem tehát a másik oldalon sincs.

A Mol a mai OMV-közleményt a korábbi ellenséges és kéretlen megkeresés összefüggésében értékeli, amely a társaság irányításának megszerzésére irányul. A Mol nem kapott semmilyen hivatalos értesítést a bírósági eljárással kapcsolatban, amelyre az OMV közleményében utal – reagált délután a magyar cég az osztrákok reggeli bejelentésére. A Mol szerint a mai OMV-bejelentés bizonyítja az osztrák olajtársaság felvásárlási szándékának ellenséges voltát, szemben az eddigi ismételt nyilatkozataikkal, amikor a barátságos közeledést hangsúlyozták.

A Mol továbbra is úgy véli, egy OMV által tervezett felvásárlásnak nincs üzleti racionalitása. Az ezzel összefüggésben végzett számítások azt mutatják, a két vállalat egyesítése révén az üzleti eredmény évente 250 millió dollárral csökkenne. A Molnak továbbra is meggyőződése, hogy a részvényesi értéket és az érintett felek érdekeit leginkább az szolgálja, ha független vállalatként követi saját növekedési stratégiáját és hatékonyságnövelési terveit – áll a magyar cég közleményében.

Ismétlődő vitatémák

Az OMV továbbra is másképpen értékeli a helyzetet, amelynek kulcsa Brüsszel kezében van: ma ugyanis egyik vállalat sem tud biztosat mondani azt illetően, hogy az esetleges egyesült cégnek, mely egyes piacokon kétségkívül monopolközeli helyzetbe jutna, a versenyhatósági döntések alapján milyen eszközöket kellene eladnia. A Mol szerint a térség három finimítója, a magyar kézben levő százhalombattai és pozsonyi, valamint az OMV schwechati üzeme nem maradhatna egy kézben. Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ma reagált arra a Mol részéről érkezett felvetésre is, miszerint emiatt az OMV főhadiszállását jelentő schwechati finomítót kellene eladni. A cégvezető az MTI-nek azt mondta, nem látja szükségét az eladásnak, és úgy véli, még korai ilyen részletekről szót ejteni.

Ruttenstorfer egyszersmind határozottan cáfolta azokat a magyar sajtóban terjedő célzásokat, amelyek szerint az OMV orosz vállalati érdekek szolgálatában cselekedne, amikor a Mol-egyesülést erőlteti. Negyven éve importálunk földgázt Oroszországból, de ezen kívül nincs más kapcsolatunk a Gazprommal. Nem tevékenykedünk sem a Gazprom, sem bármilyen orosz olajcég nevében vagy érdekében, mondta az OMV vezérigazgatója.

Megismételte ugyanakkor, hogy számításaik szerint a Mol felvásárlása értéket teremtene mindkét cég részvényesei számára.

Bemozdult a piac, de csak órákra

Az OMV reggeli bejelentése nyomán a Mol-részvények árfolyama megugrott a magyar tőzsdén. A közel háromszázalékos erősödés nem kiemelkedően magas, de azonközben sikerült elérni, hogy a nemzetközi porondon az olajvállalatok árfolyama lefelé tendál. Délutánra el is fogyott a szufla, négy óra előtt nem sokkal már alig több mint félszázalékos pluszt mutatott az árfolyam.

Inkább az a meglepő, hogy a piac reggel még hevesen reagált a bejelentésekre, hiszen nem történt semmi érdemleges – értékelte a helyzetet az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline vezető elemzője hangsúlyozta: csak a két cég kommunikációs csatájának folytatásáról van szó. Egy újabb, várhatóan sokáig elhúzódó jogi eljárás végéig számtalan esemény történhet, ami, szemben a perindítás bejelentésével, érdemben is befolyásolhatja a két cég jövőjét. Ugyanakkor a rendkívüli közgyűléssel kapcsolatban is csak szándékról beszél az OMV: konkrét lépést ez ügyben csak későbbre, az eddig is kudarcra ítélt, a Mol vezetésével folytatandó tárgyalások sikertelenségének esetére ígérnek.

Ami számít

Sarkadi Szabó Kornél szerint a következő hónapokban – a globális hatások mellett – két esemény befolyásolhatja érdemben a Mol árfolyamát és megítélését: az egyik a jövő év elejére várható döntés az INA további privatizációjáról,. (A Mol jelenleg 25 százalékos csomaggal bír az INA-ban, opcióval a további többségi részesedés megszerzésére.)

A másik, érdemi előrelépést hozó esemény a Mol évi rendes, áprilisban esedékes közgyűlése hozhatja: nemcsak azért, mert itt kiderül, milyen javaslatokkal élne és milyen támogatást tud szerezni azok mögé az OMV, hanem mert a Mol-vezetésnek is döntenie kell, milyen javaslatot visz a közgyűlés elé a saját részvényeről, azaz sort kerítenek-e ezek bevonására.