Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megugrott az önkormányzatok hitelfelvétele

2008.09.19. 07:36
Az önkormányzatok hitelfelvételi hulláma 2007 végén indult el. A megugrás elsősorban fejlesztési célú, svájci frankban felvett kötelezettségeket takar, amelyeket magyar államkötvényekbe fektettek be - derül ki az MNB adataiból.

A szektor pénzügyi koncentráltsága miatt - tavaly az ötszáz legnagyobb bevételű önkormányzat rendelkezett a kormányzati szegmens saját bevételeinek 85 százalékával - csak pár százan jelennek meg a bankok számára potenciális ügyfélként. Ezen belül is tavaly 74 intézménynek a kötelezettségvállalása haladta meg a saját bevételét, ami egyrészt kétszerese a tavalyinak, másrészt viszont még így sem tekinthető általános jelenségnek.

A nettó hitelfelvétel 30 milliárdról 90 milliárd forintra ugrott 2007 utolsó negyedében, s még 2008 első három hónapjában is 70 milliárd fölött volt. Nem egyértelmű, hogy mi okozta a kereslet ilyen mértékű megugrását - mondta Szigel Gábor, a jegybank szakértője. Véleménye szerint a közpénzügyi törvény tervezete tovább korlátozná a felvett hitelek mértékét, s ezzel egy időben kezdődtek el a folyamatok, de azt sem lehet kizárni, hogy befektetési célok húzódnak meg a lépések mögött. Magyarországon a hitelfelvétel jelenleg elvileg szabályalapú és törvény korlátozza a felvehető összeg mértékét, ám mivel a plafon olyan magas, hogy nem korlátozza a szektort, így gyakorlatilag csak a piaci megítélések korlátozzák az intézményeket.

A kínálati oldal hitelminősítésre bevetett eszközeit ugyanakkor nem erre a piacra találták ki. Az önkormányzatok cash-flow-ját több évre előre sem lehet megtervezni, mivel bevételük megközelítőleg 70 százaléka a központi költségvetéstől függ, valamint az önálló gazdálkodásukat is csak nehezen lehet átlátni. Ugyanakkor a kötvény formájában felvett hitelek 20-25 év múlva járnak le, s ezen a horizonton különösen nehéz tervezni. A jegybanki szakértők által megkérdezett bankok a hitelek elbírálása során elsősorban abból indultak ki, hogy ezek az intézmények folyamatosan működnek és nem számolhatóak fel, így alacsony kockázatúnak tekintették a szektort.