Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Megugrott az önkormányzatok hitelfelvétele

2008.09.19. 07:36
Az önkormányzatok hitelfelvételi hulláma 2007 végén indult el. A megugrás elsősorban fejlesztési célú, svájci frankban felvett kötelezettségeket takar, amelyeket magyar államkötvényekbe fektettek be - derül ki az MNB adataiból.

A szektor pénzügyi koncentráltsága miatt - tavaly az ötszáz legnagyobb bevételű önkormányzat rendelkezett a kormányzati szegmens saját bevételeinek 85 százalékával - csak pár százan jelennek meg a bankok számára potenciális ügyfélként. Ezen belül is tavaly 74 intézménynek a kötelezettségvállalása haladta meg a saját bevételét, ami egyrészt kétszerese a tavalyinak, másrészt viszont még így sem tekinthető általános jelenségnek.

A nettó hitelfelvétel 30 milliárdról 90 milliárd forintra ugrott 2007 utolsó negyedében, s még 2008 első három hónapjában is 70 milliárd fölött volt. Nem egyértelmű, hogy mi okozta a kereslet ilyen mértékű megugrását - mondta Szigel Gábor, a jegybank szakértője. Véleménye szerint a közpénzügyi törvény tervezete tovább korlátozná a felvett hitelek mértékét, s ezzel egy időben kezdődtek el a folyamatok, de azt sem lehet kizárni, hogy befektetési célok húzódnak meg a lépések mögött. Magyarországon a hitelfelvétel jelenleg elvileg szabályalapú és törvény korlátozza a felvehető összeg mértékét, ám mivel a plafon olyan magas, hogy nem korlátozza a szektort, így gyakorlatilag csak a piaci megítélések korlátozzák az intézményeket.

A kínálati oldal hitelminősítésre bevetett eszközeit ugyanakkor nem erre a piacra találták ki. Az önkormányzatok cash-flow-ját több évre előre sem lehet megtervezni, mivel bevételük megközelítőleg 70 százaléka a központi költségvetéstől függ, valamint az önálló gazdálkodásukat is csak nehezen lehet átlátni. Ugyanakkor a kötvény formájában felvett hitelek 20-25 év múlva járnak le, s ezen a horizonton különösen nehéz tervezni. A jegybanki szakértők által megkérdezett bankok a hitelek elbírálása során elsősorban abból indultak ki, hogy ezek az intézmények folyamatosan működnek és nem számolhatóak fel, így alacsony kockázatúnak tekintették a szektort.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!