Szilárda
0 °C
6 °C

Fedezet nélkül maradt az önkormányzati béremelés

2005.12.14. 08:12
Nem biztosított fedezetet az Országgyűlés az önkormányzati béremelésekhez. Mivel a keddi volt az utolsó szavazás a módosító javaslatokról a zárószavazás előtt, elvileg már nem lehet javítani a hibát. A kormány azonban hivatkozhat koherenciazavarra.
Egy szavazási malőr folytán fedezet biztosítása nélkül döntött az önkormányzati szektorban foglalkoztatottak bérének emeléséről tegnap az Országgyűlés. A szocialista Szabó Lajos és a szabad demokrata Gulyás József indítványa szerint a helyi önkormányzati alrendszerben jövőre elkülönítésre javasolt 3 százalék helyett csak 1,45 százalékos lett volna a tartalékolási kötelezettség. Ennek megfelelően a települési, illetve megyei önkormányzatoknál maradó tartalékolásköteles személyijövedelemadó-részesedés 16,7 százalékról 10,95 százalékra csökkent volna. Érdekesség, hogy a javaslatra leadott 7 igen, 190 nem és 139 tartózkodás alapján az ellenzék sem támogatta a tartalékképzési kötelezettség enyhítését, pedig a részletes vitában fideszes és MDF-es képviselők egyaránt ezt sürgették.

Szintén piros lámpát kapott egy hasonló tartalmú költségvetési bizottsági indítvány is. A tegnapi volt az utolsó szavazás a 2006-os büdzséhez benyújtott módosító javaslatokról, így elvileg már nem lehetne korrigálni a hibát a jövő hétfői zárószavazás előtt, a kormány azonban az úgynevezett koherenciazavarra hivatkozva akár a zárószavazás megkezdése előtt egy órával is élhet módosítók benyújtásával. Így minden valószínűség szerint most a jogászok kezébe kerül a béremelés sorsa, akiknek arra kell magyarázatot találni, hogy milyen, a költségvetési törvényben meglévő belső ellentmondás miatt szükséges mégis az önkormányzati tartalék mérséklése.

A Napi Gazdaság értesülései szerint számos más érdemi módosítás is várható még a hétfői szavazáson, a költségvetés végleges formáját így csak a legutolsó pillanatban nyeri el. A lap korábbi információinak megfelelően az ideihez hasonló, 100 millió forintos támogatást kapnak 2006-ban a tőzsdére készülő cégek.