Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszteségesek az önkormányzatok

2004.07.23. 08:43
A helyi önkormányzatok tavalyi költségvetési mérlegével együtt sem haladta meg a bruttó hazai termék hat százalékát az államháztartás 2003-as deficitje. A települések együttes mérlege 40,6 milliárd forintot ért el a privatizációs bevételek nélkül.
A Pénzügyminisztérium illetékesei korábban nullszaldós, de legfeljebb tízmilliárd forint hiányra számítottak. Ez már önmagában borúlátónak tetszett, a tapasztalatok szerint ugyanis a választást követő években az önkormányzatok inkább szufficitet szoktak elérni, miután a beruházási roham a szavazások lezárultával alábbhagy.

Óvatos

Nos, a tavalyi évre ez nem volt jellemző, a felhalmozási és tőke jellegű kiadások bő 42 százalékkal haladták meg az országgyűlési előirányzatot, de jócskán alulbecsülték a képviselők a dologi kiadások növekedését is (16 százalékkal). Óvatos, és központilag a szabályozókon keresztül erősen kontrollált bérpolitikának tudható be, hogy a tervezett 950 milliárdot csak hárommilliárddal haladta meg a tényleges kifizetés.

Sajátos módon járult hozzá a hiány növekedéséhez a helyi adó azzal, hogy nagyjából az előirányzatnak megfelelő bevétel folyt be az önkormányzatokhoz ezen a jogcímen. Korábban ugyanis rendre több tízmilliárd forinttal múlták felül a tervezettet az adóbevételek, tavaly viszont a nyolc százalékos növekedés nem hozott többletet az önkormányzatoknak.

Tudták

Az mindenesetre jelez valamit, hogy a minisztérium már az év elejétől 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt kommunikált a teljes államháztartási körre, holott az önkormányzatok nominális hiányára vonatkozó becsléseik alapján, 18 575 milliárd forint nominális GDP mellett inkább 5,7 százalékra kellett volna belőniük a deficitet.

A többi alrendszer - költségvetés, tb-alapok és elkülönített állami pénzalapok - együttes hiánya (1054,3 milliárd forint) ugyanis már január elején köztudott volt, csak a települések mérlegeinek összesítésére kellett várni fél évet.