Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mától lehet biztosítót váltani

2006.11.02. 11:39
Egy hónapjuk van arra a jelenlegi biztosítójukkal elégedetlen ügyfeleknek, hogy máshol kössék meg kötelező biztosításukat. Az online alkusz cégek honlapjain már fenn vannak az új tarifák, könnyen kiszámolható, hol járunk a legjobban.

November elsejétől lehet felmondani a meglévő kötelező biztosítást, ha nem vagyunk elégedettek jelenlegi biztosítónkkal, vagy olcsóbb ajánlatot találunk. A hétfőn megjelent tarifák több mit százféle kedvezményt és területi besorolást tartalmaznak, megnehezítve az egyes ajánlatok összehasonlítását. Az eligazodást nehezíti, hogy a kedvezmények egy része együtt is érvényesíthető, mások csak külön vehetők igénybe.

Az átigazolást most is az online alkuszok segítik, a cégek 1,5 millió látogatóval számolnak az idén. Az új biztosítás kiválasztása után a cégnek alkuszi meghatalmazást kell adni, hogy az el tudjon járni az ügyfél helyett. Az alkuszok vállalják, hogy elintézik a papírmunkát, beszerzik a szükséges papírokat a régi biztosítótól és eljuttatják az újhoz. Az ügyfél pedig az új biztosítójától kapja meg új szerződését, a kötvényt és a csekket. A meglévő biztosítást november 30-ig lehet felmondani, a választott biztosítóval pedig év végéig kell megkötni a szerződést.

Az online alkuszok kedvezményekkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket. A náluk megkötött szerződéseknál akár 30 százalékos kedvezményre van lehetőség a legtöbb biztosítónál. A biztosítás.hu és a Netrisk pedig ajándékokkal és nyereményjátékkal is készült. Piaci elemzők szerint az idén akár félmillióan is válthatnak.

A Netrisk árgarancát vállal, vagyis garantálja, hogy a honlapon kiszámított árak jók, és hogy a rendszerük átal kiszámított legjobb díjú szerződés a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlat. Ez azt jelenti, ha a honlapon megkötött szerzdés díja eltért a biztosító által kötvényesített, végleges díjtól, az alkusz megfizeti a többletköltséget. Akkor is fizet az alkusz, ha a náluk megkötött szerződésnél kedvezőbb ajálatot tud mutatni az ügyfél. Az árgarancia természetesen nem terjed ki azokra az esetekre, amikor téves adatszolgáltatás miatt térek el a díjak.

Elsőként a biztosítás.hu tette közzé az idei díjakat - hirdeti a társaság a honlapján. A társaság is vállal árgaranciát a náluk kötött szerződésekre és az ügyintézés itt is ingyenes. A náluk váltó ügyfeleknek ajándékokat adnak, illetve a szerződők nyereménysorsoláson is részt vennek. A társaságnál az idei átkötési szezon első napján már több mint ezer átkötés született, ez rekordnak számít az előző évekhez képest - tájékoztatta a cég az Indexet. A cég szerint nem meglepő a KÖBE jó szereplése (hiszen díjait non-profit jelleggel kínálja), viszont az Uniqa második helye várakozásokon felüli. A Signal jó szereplése szintén nem meglepő, hiszen új belépőként egyes szegmenseket kifejezetten jól árazott. Bár a MÁV és a POSTA kissé visszaestek, de kedvezőnek mondható díjaikkal továbbra is a szokás szerint drága nagyok előtt vannak.

Megtámadták a netrisk rendszerét

Óránként 40-80 ezer gépről érkezett támadás a netrisk.hu ellen a délelőtt, ezért a honlapot az ügyfelek nem tudták elérni csütörtökön - közölte az internetes biztosítási alkusz cég ügyvezetője az MTI-vel. Haraszti Zsolt elmondta, hogy a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kalkuláló program nem sokkal korábban indult, mint amikor a támadás kezdődött. A cég egymillió forintot ajánlott fel annak, aki használható információval segíti a szervere ellen támadó (vagy támadók) pontos azonosítását, egyben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen. Haraszti Zsolt ügyvezető az MTI-nek csütörtökön késő délután elmondta, hogy mérnökeik közel járnak a szerverüket lebénító gép azonosításához. Közben olyan rendszert építenek ki, amely az illetéktelen látogatókat külön helyre tereli és így megnyílik az út azok előtt, akik valóban a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díját akarják kalkulálni (illetve szerződést akarnak kötni) a honlapon.