Mátyás
-6 °C
1 °C

Bezárják a kispesti öntödét

2007.06.07. 08:15
Bezárták a százéves múltra visszatekintő, 2006 szeptembere óta felszámolás alatt lévő Rába Kispest Öntödét, mert nem sikerült új üzemeltetőt találni. Az utolsó termelési nap június 8-án lesz. Újraindításra nincs esély, a finanszírozó bank el akarja adni az eszközöket.

Semmilyen ajánlat nem érkezett a Rába Kispest Öntöde és Gépgyár Kft. működő vasöntödéjére és egyéb ingatlanjaira az értékesítésére kiírt pályázat június 1-jei határidejéig. Az üzemet ezért kénytelen bezárni a felszámolását végző Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. – tudta meg a Napi Gazdaság Hajdú Ágnes felszámolóbiztostól.

A visszaigazolt megrendelések utolsó darabjait a vasöntödében június 8-áig készítik el, és ahogy a gyártásuk befejeződik, az ott dolgozó munkavállalók kézhez kapják a felmondásukat. A forgácsolóüzem az e héten legyártott termékek forgácsolását a jövő héten munkálja meg, így ekkor kaphatják meg az ottani dolgozók is a felmondásukat. Az elbocsátásokat követően a gépeket egyedi értékesítésre hirdetik meg.

Ez a hirdetmény várhatóan három hét múlva jelenik meg. A felszámoló a törvényes határidőig értesítette a megrendelőket és a munkavállalókat az üzem leállításáról. A gyárban működő szakszervezet és üzemi tanács hozzájárult a szakszervezeti tisztségviselők elbocsátásához.

A csoportos létszámleépítésről folyamatosan tájékoztatták az érdekvédelmi szerveket, valamint megtették a bejelentést az illetékes munkaügyi központnál.

A Rába Kispest vagyonelemeire összesen négyszer írtak ki pályázatot, mindeddig sikertelenül. A vasöntöde a felszámolási eljárást megelőzően félbehagyott beruházása miatt csak veszteségesen volt üzemeltethető az elmúlt hónapokban is. A leállítást követően az üzem újraindítására nincs lehetőség, mert a K&H Eszközlízing Zrt. értékesíteni akarja a tulajdonában lévő lízingelt ingóságokat és ingatlanokat.

A nettó munkabérek és végkielégítések kifizetésére tartalékot képzett a Hunyadi Zrt., ezért a bérgarancia-alap támogatásának igénybevételére várhatóan nem lesz szükség. A társaság 2006 szeptembere óta áll felszámolás alatt; összesen 86 hitelezőnek 3 milliárd forinttal tartozik.