Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Kiürült öntöde olcsón eladó!

2007.08.02. 07:34
Ismét meghirdették eladásra Rába Kispest Öntöde és Gépgyár Kft.-t, pontosabban annak vagyonelemeit. A céget 3 milliárdos adósság miatt számolják fel, eddig négy alkalommal próbálták értékesíteni, de hiába. Most megpróbálják olcsóbban.

Ötödször is kiírta a nyilvános pályázatot a Rába Kispest Öntöde és Gépgyár Kft. vagyonelemeire a társaság felszámolását végző Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. A társaság 2006 szeptembere óta áll felszámolás alatt; összesen 86 hitelezőnek 3 milliárd forinttal tartozik.

A felszámoló június 1-jéig, a legutóbbi pályázat beadási határidejéig üzemeltette az öntödét, annak ellenére, hogy a termelés egy a felszámolási eljárást megelőzően félbehagyott beruházás miatt veszteséges volt. Mivel azonban nem jelentkezett olyan vevő, amelyik tovább működtette volna a gyárat, a munkát leállították.

A termelés újraindítására nincs is lehetőség, mert a K&H Eszközlízing Zrt. el akarja adni a tulajdonában lévő lízingelt ingóságokat és ingatlanokat. Ezeket a lízingtársaság megbízásából szintén a Hunyadi Zrt. értékesíti.

A felszámoló a csoportos létszámleépítés szabályainak megfelelően felmondott a munkavállalóknak – tudta meg a Napi Gazdaság Hajdú Ágnes felszámolóbiztostól. Tekintettel arra, hogy a többször meghirdetett vagyon értékesítése ez idáig eredménytelen volt és az abból remélt bevétel elmaradt, a munkavállalók csupán a munkabért és a felmondási időre járó járandóságukat kapták meg.

A fizikai dolgozóknak a felmondási idők lejáratának ütemében fizetik ki a végkielégítéseket, a vezető állásúak hátrasorolódnak a végkielégítések sorában. Ha a pályázati határidő lejártáig érkezik ajánlat a vagyontárgyakra és az ingatlanokra, akkor a maradék végkielégítéseket is kifizetik, ha nem, akkor kénytelenek lesznek igénybe venni a Bérgarancia Alap által biztosított visszafizetendő állami támogatást, mondta a felszámolóbiztos.

A múlt héten megjelent pályázati hirdetményben minden vagyonelem irányárát kismértékben csökkentették a korábbihoz képest. Az értékbecslésben foglalt felszámolási vagyonérték alá nem akarnak menni, ezért további irányárcsökkentést nem fognak végrehajtani – hangsúlyozta Hajdú Ágnes. A vagyonelemekre együtt és külön-külön is lehet jelentkezni, a pályázat beadási határideje augusztus 17-e.