Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Optimista a lakosság

2005.01.06. 12:00
Decemberben stagnál a Fogyasztói Bizalom Index az előző, szeptemberi felméréshez képest. Javult viszont a háztartások jelenlegi és várt anyagi helyzetének megítélése. Ugyanakkor az ország gazdasági helyzetéről kevésbé bizakodó a megkérdezettek véleménye mint az év többi részében. A tartós fogyasztási cikkek vásárlási hajlandósága továbbra is rekord erősségű. Többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet és a Corvinus Egyetem közös vizsgálata.
A családok növekvő része, immár 44 százaléka magasabb jövedelemre számít a következő tizenkét hónapban, mint az elmúlt évben. Változatlan jövedelemben gondolkodik 33 százalék, rosszabban pedig 18 százalék, míg a többiek nem tudják.

Rekordok

Tartós fogyasztási cikket most vásárolni a megkérdezettek 63 százaléka szerint érdemes. Rekordot állított be 32 százalékkal azok aránya, akik úgy gondolják, az elkövetkező tizenkét hónapban érdemes lesz autót venni. Házat vagy lakást most vásárolni a válaszadók 51 százaléka szerint érdemes.

Az index fontos összetevője a családok növekvő vásárlási kedve. Az optimizmus azt mutatja, hogy a reáljövedelmek mellett sokan egyéb bevételi forrásokból is javítják anyagi helyzetüket. Ugyanakkor az ország gazdasági helyzetének megítélése nem javul. A decemberi körkép során a következő öt évben az ország jobb gazdasági helyzetét csak a megkérdezettek ötven százaléka várta. Ez az arány a korábbi 2004-es megkérdezések során mindig magasabb volt.

Nincs konkrétum

Az elbizonytalanodás oka inkább az általános légkörben keresendő, mint konkrét jelenségekben. 2004 decemberben ugyanis kevesebben hivatkoztak kedvezőtlen konkrét hírekre például az inflációról, kormányról, munkanélküliségről vagy a mezőgazdaságról, mint a korábbi megkérdezések során.

Úgy látszik, a kormányváltás, a költségvetési és pénzügypolitikai viták miatt alkotnak az ország gazdasági helyzetéről többen negatív véleményt, mint az év többi részében. Feltehetően a népszavazás körüli politikai csetepaték sem használtak a makrogazdasági kilátások megítélésének.