Máris leállt a motorgyártás Szentgotthárdon

A korábban bejelentett jövő hétfő helyett már csütörtökön leállt a motorgyártás a General Motors Powertrain-Magyarország Kft. szentgotthárdi üzemében. A két motor-összeszerelő soron kívül a gyár többi része, így a hengerfejeket, blokkokat, főtengelyeket előállító sorok zavartalanul működnek tovább. A leállást egy, legfeljebb másfél hetesre tervezik.

A németországi autógyárak leállása miatt a korábban bejelentettnél korábban, jövő hétfő helyett már csütörtökön leállt a gyártás. Ha nem készülnek autók, motorokra sincs szükség, raktárra nem érdemes gyártani - mondta korábban a Független Hírügynökségnek Légrádi Edit, a szentgotthárdi üzem sajtószóvivője.

A kényszerleállás 9 műszakot, összesen 140-150 embert érint. A legtöbben szabadságra mennek, néhányan - ideiglenesen - más feladatokat kapnak. A szentgotthárdi Opel-gyárnak 700 dolgozója van, ezen kívül 140 bérelt munkaerőt alkalmaznak. A leállás miatt létszámcsökkentésről egyelőre nincs szó, de információnk szerint először a bérelt munkaerőtől szabadulnának meg, ha helyzet úgy kívánja.

A General Motors negyvenezer autós termeléscsökkentésről döntött kedden, ez érinti a magyarországi motorgyárat is. A szentgotthárdi üzemben jelenleg hétszáz alkalmazottat és száz bérelt munkást foglalkoztatnak, az Opel lengyel, spanyol és brit gyárának szállít négyhengeres benzinmotorokat a Corsa, Astra, Insignia, Meriva és Zafira modellekhez.

A GM két német gyár ideiglenes leállításáról döntött:az Eisenachban lévő Opel-gyárban a jövő héten kezdődik a háromhetes kényszerszünet. A bochumi Opel-üzem már most egy kéthetes leállás második hetét tölti, ott a jövő héten már újraindul a termelés. Emellett a brit Ellesmere Port, a spanyol Zaragoza városában is vállalat csökkenti az Astra, a Corsa és a Zafira termelését.