Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Törvénybe ütközik az OTP nyomtatványa

2005.04.22. 08:47
Az adatvédelmi és a hitelintézeti törvény szabályaiba ütközik az OTP Bank Rt.-nek a mobil aláírás igénybevételét lehetővé tevő szerződésmódosítási nyomtatványa, mivel nem ad lehetőséget arra, hogy az ügyfél elzárkózzon attól, hogy a bank mobiltelefonján keresztül üzleti ajánlatokkal "bombázza" és sms-üzeneteket küldjön - vélekedett az adatvédelmi ombudsman munkatársa

A gondot az jelenti, hogy a szerződési nyomtatványon nincs mód jelezni azt, hogy az ügyfél ehhez nem járul hozzá, márpedig a hitelintézeti törvény értelmében "a pénzügyi intézmény nem küldhet ügyfelének közvetlen postai vagy elektronikus levelezési úton reklámanyagot, ha ezt az ügyfél kifejezett rendelkezéssel kizárta".

Az érintett szerződésmódosításon - kitörölhetetlenül - az szerepel, hogy a módosítás aláírásával a szerződő ügyfél hozzájárul a hirdetések küldéséhez, vagyis elvben a bank nem a jogszabályt, hanem a jogszabály szellemét sérti meg.

Az ombudsman hivatalához már érkezett bejelentés az ügyben, és a vizsgálatot megkezdték. Az eredmény az ombudsmani hivatal állásfoglalása szerint aligha lehet kérdéses, hiszen az adatvédelmi biztoskorábban több esetben jelezte, hogy hogy azok a szerződések, amelyek magukban foglalják, hogy az adott cég az ügyfél adatait üzletszerzési célra használja fel, nem felel meg a jogszabályoknak. Péterfalvi Attila álláspontja szerint e célra külön szerződést kell kötni, vagy lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a kontraktusból kivegyék az erre vonatkozó részt.