Dömötör
-1 °C
14 °C

Matolcsy: a csatlakozás után 6-7 százalékos növekedés

2002.03.06. 16:07
Orbán Viktor szerint nem szabad megengedni, hogy a gazdaságpolitika centruma visszakerüljön a Pénzügyminisztériumba, hanem azt egy gazdaságfejlesztési minisztérium hatáskörébe kell rendelni - közölte a Napi Gazdaság.Matolcsy György gazdasági miniszter szerint a Széchenyi terv mellett az uniós csatlakozás révén beáramló "transzferek" is lendületet adnak majd a magyar gazdaságnak, így EU-tagként elérhető a 6-7 százalékos GDP-bővülés.
Orbán Viktor szerint a magyar versenyelőnyök, amelyekből pozitív energiákat lehet felszabadítani a következők: jó földrajzi elhelyezkedés, jó szomszédok (Magyarország gazdasági háttere hosszú távon Románia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország lesz). Fontos versenyszempont a magyar gyógyvízkincs, a kormány célja, hogy Magyarország Közép-Európa legkedveltebb fürdőországává váljon.

A miniszterelnök elmondta: a romatársadalom megfelelő oktatási és közmunka programokkal szintén a magyar fejlődés részesévé válhat. Az egészségügy privatizálásával a kormány pluszenergiák felszabadulását várja, a nyugdíjrendszer átalakításánál viszont már az is jó eredmény lesz, ha nem omlik össze a költségvetés, mivel rossz a demográfiai helyzet.

Matolcsy szerint 6-7 százalékos lesz a GDP-növekedés

Matolcsy György
Magyarország az utóbbi években innovációs növekedési pályára állt át, s ennek köszönhető a dinamika erősödése, vagyis tavaly már az EU-s növekedés duplája volt a magyar gazdaság bővülési üteme, szemben a 2000. évi 50 százalékos többlettel - közölte Matolcsy. Az új növekedési pályára három tényező, nevezetesen az autópályaépítés, a kutatás-fejlesztés, illetve az ipari parkok állították a magyar gazdaságot - vélekedett Matolcsy.

A GM vezetője szerint a hosszútávú gazdasági siker titka egyrészt az, hogy Magyarország a globális cégek regionális központjává váljon, másrészt a nem csak a turizmust tartalmazó, úgynevezett szabadidő-gazdaság megerősítése. A növekedésnek ad lendületet az uniós csatlakozás is, hazánk EU-tagság esetén évi 2 milliárd euró transzferre számíthatunk, amivel a mostani 4-5 százalékos GDP-bővülés a 6-7 százalékos sávba emelkedhet. (A KSH adatai szerint a tavalyi GDP-növekedés 3,8 százalék volt). A növekedés alapját a Széchenyi terv képezi, ami az innováció oldaláról támogatja a növekedést - jelentette ki Matolcsy, aki szerint a Széchenyi terv önfinanszírozó, mert az általa indukált beruházásokon keresztül az állami kiadásokat 20 százalékkal meghaladó költségvetési bevételt eredményez.