Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matolcsy: a csatlakozás után 6-7 százalékos növekedés

2002.03.06. 16:07
Orbán Viktor szerint nem szabad megengedni, hogy a gazdaságpolitika centruma visszakerüljön a Pénzügyminisztériumba, hanem azt egy gazdaságfejlesztési minisztérium hatáskörébe kell rendelni - közölte a Napi Gazdaság.Matolcsy György gazdasági miniszter szerint a Széchenyi terv mellett az uniós csatlakozás révén beáramló "transzferek" is lendületet adnak majd a magyar gazdaságnak, így EU-tagként elérhető a 6-7 százalékos GDP-bővülés.
Orbán Viktor szerint a magyar versenyelőnyök, amelyekből pozitív energiákat lehet felszabadítani a következők: jó földrajzi elhelyezkedés, jó szomszédok (Magyarország gazdasági háttere hosszú távon Románia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország lesz). Fontos versenyszempont a magyar gyógyvízkincs, a kormány célja, hogy Magyarország Közép-Európa legkedveltebb fürdőországává váljon.

A miniszterelnök elmondta: a romatársadalom megfelelő oktatási és közmunka programokkal szintén a magyar fejlődés részesévé válhat. Az egészségügy privatizálásával a kormány pluszenergiák felszabadulását várja, a nyugdíjrendszer átalakításánál viszont már az is jó eredmény lesz, ha nem omlik össze a költségvetés, mivel rossz a demográfiai helyzet.

Matolcsy szerint 6-7 százalékos lesz a GDP-növekedés

Matolcsy György
Magyarország az utóbbi években innovációs növekedési pályára állt át, s ennek köszönhető a dinamika erősödése, vagyis tavaly már az EU-s növekedés duplája volt a magyar gazdaság bővülési üteme, szemben a 2000. évi 50 százalékos többlettel - közölte Matolcsy. Az új növekedési pályára három tényező, nevezetesen az autópályaépítés, a kutatás-fejlesztés, illetve az ipari parkok állították a magyar gazdaságot - vélekedett Matolcsy.

A GM vezetője szerint a hosszútávú gazdasági siker titka egyrészt az, hogy Magyarország a globális cégek regionális központjává váljon, másrészt a nem csak a turizmust tartalmazó, úgynevezett szabadidő-gazdaság megerősítése. A növekedésnek ad lendületet az uniós csatlakozás is, hazánk EU-tagság esetén évi 2 milliárd euró transzferre számíthatunk, amivel a mostani 4-5 százalékos GDP-bővülés a 6-7 százalékos sávba emelkedhet. (A KSH adatai szerint a tavalyi GDP-növekedés 3,8 százalék volt). A növekedés alapját a Széchenyi terv képezi, ami az innováció oldaláról támogatja a növekedést - jelentette ki Matolcsy, aki szerint a Széchenyi terv önfinanszírozó, mert az általa indukált beruházásokon keresztül az állami kiadásokat 20 százalékkal meghaladó költségvetési bevételt eredményez.