Ágnes
-1 °C
2 °C

Az Economist bírálja az Orbán-kormányt

2001.09.07. 16:22
A kommunizmus utáni időszak egyik legsikeresebb gazdasági reformprogramja után a magyar kormány jelenleg mintha az ellenkező irányba tartana - írta a The Economist a "Szereti-e a magyar kormány a piacgazdaságot" című cikkében, amelynek alcíme szerint "az állam felhagyott a kivonulással a magyar gazdaságból".
A tekintélyes brit gazdasági hetilap budapesti keltezésű írása szerint Orbán Viktor fiatal, a politikai középtől jobbra áll, és állhatatosan antikommunista. "Számos országban - köztük néhány közép-európaiban - ez a szabadpiac szenvedélyes apostolává tenné őt. De nem Magyarországon."

Nem a piac nagy rajongója

A szocialista kormány megszigorító politikája elleni düh hulláma nyomán, 1998-ban megválasztott Orbán hatalomra kerülése óta "soha nem tűnt a piac rajongójának", néhány társa pedig határozottan ellenségesnek látszik a magyar gazdaságot uraló külföldi befektetők iránt.

Ennek ellenére a miniszterelnök a szocialisták által lerakott gazdasági alapok többségét érintetlenül hagyta. A piacgazdaság megbízható elkötelezettjeinek fontos tisztségeket adott. Járai Zsigmond, a Budapesti Értéktőzsde egykori vezetője pénzügyminiszter lett, Chikán Attila közgazdászprofesszor gazdasági miniszter. Surányi György, a független központi bank köztiszteletben álló elnöke is állásában maradhatott" - emlékeztetett a brit lap.

Erős állami gazdasági beavatkozás

A kormányfő jutalma folyamatosan 5 százalék körüli növekedés és a külföldi befektetések egészséges beáramlásának folytatódása. Járai Zsigmond a jegybank vezetőjeként ma is magas tisztséget tölt be. Surányi azonban nem kapta meg a lehetőséget a második terminusra, Chikánt menesztették. Az ilyen "fékező befolyásoló erők távozásával" és a jövő tavaszi választások közeledtével úgy tűnik, az Orbán-kormány még inkább szeretné, hogy az államnak erős gazdasági szerepe legyen - véli a cikkíró.

Kinek fáj?

Néhány vállalat, köztük a többségben magánkézben lévő nemzeti kőolaj- és gáztársaság, a Mol számára különösen fájdalmas az a politika, hogy alacsonyan tartják az állam által ellenőrzött árakat az infláció fékezése érdekében. Mivel képtelen volt a földgáz árát a világpiaci szintre emelni, a Mol hatalmas veszteségeket szenvedett el a gázüzletágban.

A kormány emellett ejtette tervét az 1998-ban államosított Postabank privatizálásának. Hasonló módon államosítottak néhány magántársaság által működtetett autópályát, miután tulajdonosaik bajba kerültek, az új autópályák építését pedig az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank finanszírozza.

A kormány jelenleg az állam bőkezűségét ígéri olyan ügyekben, mint a fürdőturizmus fellendítése, a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogának elnyerése Budapest által - ismerteti az elmúlt időszak kormányterveit a lap.

A kormány még nem veszélyes a piacgazdaság egészségére

A The Economist szerint ezek a lépések sok közgazdászt aggodalommal töltenek el, de kétségbeesésre nem adnak okot, mivel véleményük szerint Magyarország gazdasága ma már annyira liberális, mint néhány nyugat-európai országé. Az államnak kevés tere van a manőverezésre. Még egy olyan látszólag radikális lépés, mint egy állami irányítású bankcsoport létrehozása sem valószínű, hogy nagy változást hozna a magánosított, külföldi befektetők által uralt ágazatban.

A kormányt vádolhatják azzal, hogy rossz példát mutat, de egyelőre nem veszélyezteti a magyar gazdaság nemrég visszanyert egészségét - állapította meg a brit hetilap.