Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Oroszország gazdag vidék

2006.11.14. 07:53
Fokozatosan növekszik a hazai építőipari cégek körében az orosz piac népszerűsége. Bár a vállalkozások egy része még mindig fokozott óvatosságra int, már eddig 120 millió euró (31,2 milliárd forint) értékű szerződést kötöttek meg vagy készítettek elő.

Jelenleg 119 millió euró értékű megkötött, illetve már a „kapuban álló” építési szerződés köt magyar vállalkozókat az orosz piachoz – jellemezte a helyzetet Fegyverneky Sándor, az önkormányzati tárca főosztályvezetője. A munkák zöme lakásépítésekhez kapcsolódik, ám egyre nagyobb tér nyílik a magyarok számára egyéb projektekben is.

Felújítás, közműépítés

Szó van már műemléki épületek felújításáról, illetve közműépítésről is. Mintegy 10-15 magyar cég mozgolódik most oroszországi építési munkák körül, többségük alvállalkozóként kötődik ottani kivitelezőkhöz. Jellemzően arra törekszenek a magyarok, hogy beszállításuk meghaladja a projekt értékének 25 százalékát, ez a minimumhatára ugyanis annak, hogy exporttevékenységüket a támogatható kategóriába sorolják.

A tárca vezetője, Lamperth Mónika két hete járt Oroszországban, partnere, Vlagyimir Jakovlev építésügyekért felelős miniszter december közepén jön Budapestre, folytatni a megbeszéléseket, és akkor ül össze az orosz–magyar építésügyi munkacsoport is.

Kultúrával kezdik

Az üzleti lehetőségeket nemritkán a kulturális kapcsolatok nyitják meg – emelte ki a nyíregyházi Épker Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Rabóczki László. Az igazgató az idén tavasszal járt a Komi Köztársaság fővárosában, Szivtivkárban, viszonzásul november végén érkezik Magyarországra Torlopov Vlagyimir Alekszandrovics elnök, kíséretének tagjai között az építésügyi miniszterrel és Putyin elnök megbízottjával.

A 240 főt alkalmazó, egy leányvállalatával a román piacon is jelen lévő Épker Oroszországban több tízmilliárd forint nagyságrendű beruházásokra készül. Az idén tízmilliárd forintos árbevételre számító cég Magyarországon főként ipari nagyberuházásokat végez, de a lakásépítésben is jelen van.

Visszatérés tíz év után

Alig várja Lalátka Lajos, a QL Team Kft. vezetője, hogy ismét megnyíljanak előttük az oroszországi kapuk. Cége már a 90-es években dolgozott Moszkvában – bevásárlóközpont, szálloda építésében, városközpont alakításában, a Vörös téri kandeláberek telepítésében vettek például részt –, ám 98-ban belebuktak az ottani pénzügyi káoszba. Nehéz a visszakapaszkodás, sok áttéten keresztül, nehézkesen folyik az ügyintézés.

Nagy gondnak tartja, hogy nincs olyan menedzsmentiroda, amelyik kellően motiválva, üzleti érdekeltség alapján venne részt a partnerkeresésben. Pedig „hihetetlenül gazdag ez a piac” – mondja –, nem beszélve arról, hogy remek ugródeszkát is jelentene Mongólia, Kína irányába.

Az orosz piacon persze nem elhanyagolhatók a kockázatok sem, ez az oka, hogy több társaság üdvözölné, ha magyarországi bankok előfinanszírozásával és hazai pénzintézetek biztosítása mellett folyhatnának a beruházások. Mayer András, a Vegyépszer Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint az orosz piacon a fővállalkozási tevékenység jelentősen megváltozott azóta, hogy a cég ott – még a szovjet érában – komoly beruházásokban vett részt. A Vegyépszernél úgy látják, hogy az orosz piaci szerepvállalást a kockázatok alapos elemzésének kell megelőznie.

Nem tartja érdektelennek az orosz piacot a KÉSZ Kft. sem, bár – mint arról Árvai István PR-igazgató lapunkat tájékoztatta – a cég a következő hónapokban nem kezd nagyobb oroszországi projektbe. A KÉSZ az orosz piacra lépéshez felhasználhatja ukrajnai leányvállalatait is. A lehetőségek felmérése céljából a jövő héten utaznak Oroszországba. A cég a térségben főként ipari-kereskedelmi projektekben vesz részt – a jelenlegiek közül a Flextronics munkácsi és a Jabil ungvári gyára emelhető ki.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft