Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Idén sem nyit ki az orfűi strand

2008.05.03. 15:36
Hiába van az orfűi strandon Európa legnagyobb medencéje, abba nem lehet vizet engedni, így a strand idén sem nyitott ki. A medence falát a szomszédos tó tartotta, de azt leengedték, és az eső nem töltötte újra.

Idén sem nyitott ki egyelőre az orfűi strand, amely egyébként Európa legnagyobb medencéjével rendelkezik. A strand kálváriája tavaly kezdődött. A pécsi tó vizének nagy részét 2006 őszén ugyanis leengedték, mert az önkormányzat a tó köré egy sétányt építtetett. A munkálatokat pedig csak alacsony vízállásnál tudták elvégezni. Abban bíztak, hogy a csapadék majd feltölti a tavat, de nem így történt.

A strandot is ezért nem lehetett kinyitni. Az egyik statikai vélemény szerint, ha a tó mellett lévő medencét feltöltik vízzel, kidőlhet a fala. Azt ugyanis a pécsi tó vize ellensúlyozta volna. Tavaly két szakértő is vizsgálta a medence állapotát. A gondot a medence támfala okozta. Azt ugyanis a pécsi tó vizének kellett volna ellensúlyoznia, de mivel azt a sétány építése miatt leengedték, ezért nem volt, ami megtartsa.

Az egyik szakértő szerint életveszélyes lett volna a strandot kinyitni. A másik viszont másként ítélte meg. Ezért az önkormányzat és a strand üzemeltetője feltöltötték a medencét. De 7 nap múlva be is kellett zárni a strandot. A 12 ezer köbméteres medence falának repedésein naponta 800 köbméter víz folyt el.

Idén egy falat építettek mellé támasztékul. A támfalat megerősítették, a medence falán lévő repedéseket befalazták. A víz azonban így is szivárog. A strand kezelője nem akart az ügyben nyilatkozni. Telefonon azt mondta a támfal biztonságosságát egyelőre vizsgálják, ezután keresnek majd olyan vállalkozókat, aki szívesen üzemeltetnék a strandot. Úgy tudjuk egyelőre nincs ilyen, ezért lehet, hogy idén nem lehet majd fürdeni Európa legnagyobb medencéjében.