Auguszta
-4 °C
2 °C

Húszmilliárdos óriásberuházás Balatonfűzfőn

2003.11.12. 08:25
Több mint 20 milliárd forint értékű, komplex ingatlanfejlesztési program megvalósítására készül Balatonfűzfőn az MCI Invest LLP. A londoni székhelyű cég többek között ötcsillagos szállodát, konferencia- és közigazgatási központot, jachtklubot és lakóparkot kíván építeni.
Egy új városközpont építésére tett ajánlatot az egyik legnagyobb angol ingatlanfejlesztő cég - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Varjú Lajos, Balatonfűzfő polgármestere. Elmondása szerint a londoni székhelyű MCI Invest LLP több mint húszmilliárd forint értékű zöldmezős beruházási programot kíván megvalósítani a városban, szakmai és pénzügyi befektetők bevonásával.

Golfklub és akvárium

Az új városközpont - amelynek üzemeltetője is az MCI lenne - a 8-as gyorsforgalmi, valamint a 71-es főközlekedési út csomópontjában, egy közel tíz hektáros területen valósulna meg. Az összesen 17 milliárd forint értékű balatonfűzfői elkerülő szakasz építése az első 4 milliárd forintos ütem megvalósításával jövőre kezdődik. A polgármester közölte, a szerződés kidolgozása már elkezdődött, s azt a helyhatóság várhatóan néhány héten belül véglegesíti. Az óriásberuházás kivitelezése - az útépítéssel párhuzamosan - jövőre kezdődhet el.

A Nyugat-Európában már számos jelentős ingatlanfejlesztést megvalósító MCI a program keretében többek között egy bevásárló- és egy új közigazgatási központot: városházát, tűzoltólaktanyát, ötcsillagos luxusszállodát, valamint a hozzá kapcsolódó, több mint ezerfős konferenciaközpontot építene a Balaton-parti városban.

Mindemellett az ingatlanfejlesztés részeként - amely teljesen átformálja majd a település arculatát - felépülne egy wellness-centrum, piac, jachtklub és egy klasszikus, zárt lakópark is. Varjú Lajos elmondta, az MCI Invest ajánlatában egy golfklub, valamint egy a Balaton élővilágát bemutató nagyméretű akvárium létrehozása is szerepel. A teljes program várhatóan 2007-re fejeződik be.