Részben illetékmentes lehet az öröklés

2008.11.21. 07:41
A kormány is támogatta azt a javaslatot, amelyet a fideszes Varga Mihály nyújtott be az adócsomag-tervezethez arról, hogy januártól a 20 millió forintos értékhatárt meg nem haladó örökség illetékmentes legyen. A mentességet az úgynevezett elsőfokú örökösök kaphatják meg. Ha a törvény hatályba lép, azt a folyamatban lévő ügyekre is kiterjesztik.

A korábban megismert adócsomag-tervezet csak egy-két ponton változik érdemben - derült ki a parlament költségvetési bizottságának ülésén, ahol a módosítások támogatásáról döntöttek a képviselők. A javaslatok kiegészülhetnek például azzal a módosítóval, amely szerint húszmillió forintos értékhatárig nem kellene öröklési illetéket fizetni - a benyújtója pedig Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke volt.

A mentesség az elsőfokú örökösöknek járna, vagyis a gyereknek, a szülőnek és a házastársnak, elsősorban a lakás öröklésekor (vagyis a hagyaték vagyonelemei közül azt kell alapul venni). Ha az ingatlan többet ér húszmillió forintnál, értelemszerűen az afölötti részt terheli illeték, ha viszont kevesebbet ér, akkor a fennmaradó részt kipótolhatja az örökös más vagyonelemekkel. A javaslat szerint, amelyet a kormány és a bizottság is támogatott, az illetékmentesség januártól lenne érvényes, és a folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyeknél is alkalmazni kell.

Szintén támogatta a bizottság és a kormány is azt a javaslatot, amely kedvezményes adókulcs mellett csábítaná haza az offshore-vagyonokat, annyi kikötéssel, hogy a hazahozott pénzek egy részét állampapírba kell fektetni. Kóka János szabad demokrata képviselő kifogásolta, hogy csak állampapír vásárlásakor járna a kedvezmény, holott a tőzsdére ugyanúgy ráférne az élénkítés. Erre Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára azt válaszolta: a kormány azt szeretné, hogy az állampapírpiacra folyjék be új forrás. A becslések szerint tízmilliárd forint bevétel származhatna ebből az amnesztiára hajazó lépésből.