Judit
2 °C
7 °C

Élelmiszerimporttal az infláció ellen

2007.10.26. 08:09
Nem csak a behozott termékek és az importőrök körét bővítette Moszkva, de az alapvető élelmiszerekre a vámot is felfüggesztik: az eddig inkább zárt orosz élelmiszerpiacon elszabadultak az árak.

Az orosz kormány az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása után további lépéseket tett a gyorsuló infláció megfékezése érdekében. Az élelmiszer-biztonságért is felelős orosz állat- és növény-egészségügyi hivatal (Rosszelhoznadzor) bejelentette, hogy megnyitja a belföldi piacot a külföldi termelők előtt. Hárommal bővítették azoknak az ukrán tejgazdaságoknak a listáját, amelyek szállíthatnak Oroszországba, így az összesen 28 tejgazdaság közül tíznek van engedélye.

A hivatal emellett több országnak, köztük Magyarországnak is engedélyezte a hússzállítást, sőt még a tíz éve húsimport-feketelistán lévő Kínának is lehetővé tették, hogy nyúlhúst szállítson az országba. Ez 180 fokos fordulatot jelent az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen a Rosszelhoznadzor az elmúlt két évben sorra tiltotta meg a hús, a tejtermékek, a hal és a rizs importját a különböző országokból, ami az élelmiszerárak emelkedéséhez vezetett. A szövetségi vámhivatal - ritkán tapasztalt szabadpiaci hevületről téve tanúbizonyságot - a vámfizetés átmeneti felfüggesztését javasolta az év végéig az alapvető élelmiszerek, azaz a tejtermékek, a húsáruk, a tojás, a hal, a cukor, a búzaliszt és a tea tekintetében.

Ez 500 millió dollár megtakarítást jelent az importőrök számára. Az alapvető élelmiszerek árának egy nappal korábbi befagyasztását azonban azóta számos kritika érte. Maga Alekszej Kudrin pénzügyminiszter is bírálta a lépést: a kormánynak szerinte befagyasztás helyett stabilizálnia kellene az árakat. Az árak emelkedése a nemzetközi élelmiszerpiacon hosszú távú jelenség, ami új lehetőségeket kínál az orosz termelők számára is. A szakértők és az üzleti élet képviselői szintén nemtetszésüknek adtak hangot: az intézkedés az orosz üzleti szövetség becslései szerint mintegy 20 milliárd rubel veszteséget okoz a termelőknek, ami több, mint a mezőgazdaság teljes állami támogatása, ezenkívül akadályozza az agrártermelés és a kereskedelem növekedését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?