Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Egyre vagyonosabbak az orosz kőgazdagok

2008.04.21. 07:16
Míg tavaly 660 millió dollár is elég volt ahhoz, hogy valaki felkerüljön a leggazdagabb oroszok listájára a Forbes magazin orosz kiadásában, idén ehhez már 1,1 milliárd dollárra volt szükség.

A leggazdagabb száz összvagyona 522 milliárd dollár - ez 3,8-szerese a Forbes először 2004-ben publikált orosz listájának, és több mint egyharmada az orosz GDP-nek - emelte ki a Bloomberg. Az összvagyon növekedésében szerepe volt a dollár leértékelődésének is, de a meghatározó az alapanyagok és az ingatlanok értékének emelkedése.

A rangsor egyik meglepő sajátossága, hogy alig szerepelnek rajta az olaj- és gázszektorban érdekelt üzletemberek. Az első helyeken a fémipari érdekeltségekkel rendelkezők állnak, mivel a Jukosz csődbe juttatása után az állam gyakorlatilag rátette a kezét a szénhidrogénszektorra.

A rangsorban is van változás: a sokáig vezető, Londonban élő és világszerte ismert Roman Abramovics a harmadik helyre csúszott vissza. Az első helyre a Kremllel jó kapcsolatokat ápoló 40 éves Oleg Deripaszka jött fel, aki a világ legnagyobb alumíniumgyártója, a RusAl, valamint számos infrastrukturális, energetikai és pénzügyi vállalat többségi tulajdonosa. Vagyona a Forbes szerint 28,6 milliárd dollár - a milliárdos szóvivője azonban ezt túlzásnak minősítette.

A második Alekszej Mordasov, a legnagyobb orosz acélgyártó, a Szeversztal többségi tulajdonosa. Ő egyébként az év nyertese: egy év alatt nem kevesebb, mint 12,4 milliárddal gyarapította vagyonát, ami így több mint duplájára nőtt. A Forbes amerikai kiadásánál Abramovics az ezüstérmes, moszkvai kollégái szerint a különbség abból adódik, hogy az USA-ban az előrejelzések, nem pedig a tényleges vagyon alapján állítják össze a rangsort.

Az egyetlen nő a milliárdosok között a 32. helyen álló Jelena Baturina, Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester felesége, az orosz főváros egyik legnagyobb építőipari vállalata, az Inteko tulajdonosa, akinek vagyona 4,2 milliárd dollár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!