Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Marad a haláladó

2007.10.19. 08:19
Hiába játszható ki, hiába jellemző, hogy általában csökkentik világszerte, nálunk marad az örökösödési illeték, sőt, az is lehet, hogy még emelkedik is.

A jelek szerint jövőre sem lesz semmi az MDF visszatérő javaslatából, az öröklési illeték eltörléséből, sőt már az emelése is szóba került. Dávid Ibolya, az ellenzéki párt elnöke két hete nyújtott be egy újabb határozati javaslatot a "haláladó" eltörléséről - ehhez képest tegnap a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal ülésén azt is bedobták, hogy a semlegesség jegyében meg kellene emelni a vagyoni típusú adók mértékét, köztük az örökséget sújtó sarcét is. A kormány korábban is úgy érvelt, hogy az illeték igazságossága nem kérdőjelezhető meg - a kijátszását lehetővé tevő megoldásokról ezen a szinten nem esett szó, a jogászok annál inkább tisztában vannak velük. Ráadásul azokkal sem élhet mindenki egyformán (a vállalkozási formák esetében is vannak különbségek), a vagyonosoknak pedig akár a private banking szolgáltatások keretében oldják meg a hagyatéktervezést. A nemzetközi példák vegyesek, de jellemzően az örökösök terheinek enyhítésére törekszenek, van, ahol pedig már el is törölték azokat - például Szlovákiában is.

Szlovákiában a korábbi jobbközép kormány 2004 januárjától megszüntette az örökösödési adót, mivel nem tartotta etikusnak, hogy a már egyszer megadóztatott vagyon után ismét adózni kelljen. Az egységes, egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadó akkori bevezetésekor egyúttal az ajándékozási adót is eltörölték, az ingatlanátruházási adó kulcsát pedig 3 százalékra mérsékelték, majd a rákövetkező évben ezt az adónemet is megszüntették. E három adónem eltörlése éves szinten mintegy 1,7 milliárd korona (12,2 milliárd forint) kiesést jelentett, de az adóreform más téren az adóbevételek emelkedését és a gazdasági növekedés ütemének felgyorsulását hozta magával. A kormány idén már kétszer is felfelé módosította az éves adóbevételi előirányzatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!