Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Medgyessy szívesen látja az orosz befektetőket

2003.09.09. 15:15
A magyar kormány pragmatikus kormány lévén szívesen látja a külföldi, köztük az orosz befektetőket is, az egyetlen cél az, hogy jó üzletet kössünk - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök, a magyar-orosz üzletember-találkozón. A tavalyi moszkvai látogatás után a kétoldalú kereskedelem negyven százalékkal bővült.
A magyar kormány pragmatikus kormány lévén szívesen látja a külföldi, köztük az orosz befektetőket is, az egyetlen cél az, hogy jó üzletet kössünk - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök, a magyar-orosz üzletember-találkozón. Egyetlen vezérlő szempont a kapcsolatok fejlesztésében az, hogy a leendő üzletek a magyar nemzet érdekét szolgálják.

Jó kapcsolatokra törekszünk

A magyar miniszterelnök kiemelte: Magyarország, mint leendő európai uniós tagállam arra törekszik, hogy a világ más országaival is jó kapcsolatokat alakítson ki, kiszélesítse partneri rendszerét. Medgyessy Péter szerint a magyar ipar alkalmas arra, hogy Oroszországnak jó energetikai berendezéseket és szállító eszközöket szállítson, egyúttal a magyar cégek kedvező tapasztalatokat szereztek a logisztikai központok kiépítésében is, ez is lehet a kétoldalú együttműködés egyik területe.

Medgyessy Péter kiemelte: a magyar fél a kétoldalú forgalom bővítéséért igyekszik megteremteni a pénzügyi feltételeket, ezért az üzletember-tárgyalásokba bevonják a bankszakembereket is. "A két ország méretei nem azonosak, ezért a magyar cégeknek jól meg kell választaniuk, mely régiókban fejlesztik kapcsolatainkat a kölcsönös előnyök alapján" - hangoztatta Medgyessy Péter.

Moszkva után nőtt a kereskedelem

Mihail Kaszjanov orosz kormányfő kiemelte, hogy Medgyessy Péter tavaly év végi moszkvai látogatása óta a kétoldalú kereskedelem negyven százalékkal bővült. Mint mondta, az orosz cégek szívesen részt vennének a magyar atomenergia-ipar fejlesztésében, érdekeltek a Dunaferr privatizálásában, és a Mol részvények tervezett értékesítésében.

Az orosz miniszterelnök hangsúlyozta: az oroszországi vállalatok szívesen szállítanának magyarországi partnereiknek, de harmadik országokban való együttműködésben is érdekeltek.

Mol-Jukosz együttműködés

Mihail Kaszjanov kiemelte: komoly múltra tekint vissza és jelentős összeget tesz ki a Magyarországra irányuló orosz kőolaj- és földgázexport. Emellett a két ország olajcégei között is már több évre visszanyúló együttműködés alakult ki, a jövőben pedig a Mol és a Jukosz a szibériai hanti-mansi autonóm területen együttes olajfeltárást végez majd.

Az orosz miniszterelnök szerint az oroszországi cégek szívesen részt vennének a budapesti tervezett 4-es metró építésében is, a közeljövőben benyújtják majd metróépítési ajánlataikat. "Az orosz GDP idén várhatóan 6 százalékkal nő majd, erre perspektivikusan lehet építeni a magyar-orosz együttműködést" - hangoztatta Mihail Kaszjanov.

Aláírták a paksi szerződést

Az üzletember-találkozó előtt Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója és Alekszandr Njago, az orosz AO Tvel vezérigazgatója a két kormányfő jelenlétében aláírta a paksi erőműben történt sérülés következményének felszámolásáról szóló szerződést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?