Marcell
19 °C
32 °C

Medgyessy szívesen látja az orosz befektetőket

2003.09.09. 15:15
A magyar kormány pragmatikus kormány lévén szívesen látja a külföldi, köztük az orosz befektetőket is, az egyetlen cél az, hogy jó üzletet kössünk - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök, a magyar-orosz üzletember-találkozón. A tavalyi moszkvai látogatás után a kétoldalú kereskedelem negyven százalékkal bővült.
A magyar kormány pragmatikus kormány lévén szívesen látja a külföldi, köztük az orosz befektetőket is, az egyetlen cél az, hogy jó üzletet kössünk - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök, a magyar-orosz üzletember-találkozón. Egyetlen vezérlő szempont a kapcsolatok fejlesztésében az, hogy a leendő üzletek a magyar nemzet érdekét szolgálják.

Jó kapcsolatokra törekszünk

A magyar miniszterelnök kiemelte: Magyarország, mint leendő európai uniós tagállam arra törekszik, hogy a világ más országaival is jó kapcsolatokat alakítson ki, kiszélesítse partneri rendszerét. Medgyessy Péter szerint a magyar ipar alkalmas arra, hogy Oroszországnak jó energetikai berendezéseket és szállító eszközöket szállítson, egyúttal a magyar cégek kedvező tapasztalatokat szereztek a logisztikai központok kiépítésében is, ez is lehet a kétoldalú együttműködés egyik területe.

Medgyessy Péter kiemelte: a magyar fél a kétoldalú forgalom bővítéséért igyekszik megteremteni a pénzügyi feltételeket, ezért az üzletember-tárgyalásokba bevonják a bankszakembereket is. "A két ország méretei nem azonosak, ezért a magyar cégeknek jól meg kell választaniuk, mely régiókban fejlesztik kapcsolatainkat a kölcsönös előnyök alapján" - hangoztatta Medgyessy Péter.

Moszkva után nőtt a kereskedelem

Mihail Kaszjanov orosz kormányfő kiemelte, hogy Medgyessy Péter tavaly év végi moszkvai látogatása óta a kétoldalú kereskedelem negyven százalékkal bővült. Mint mondta, az orosz cégek szívesen részt vennének a magyar atomenergia-ipar fejlesztésében, érdekeltek a Dunaferr privatizálásában, és a Mol részvények tervezett értékesítésében.

Az orosz miniszterelnök hangsúlyozta: az oroszországi vállalatok szívesen szállítanának magyarországi partnereiknek, de harmadik országokban való együttműködésben is érdekeltek.

Mol-Jukosz együttműködés

Mihail Kaszjanov kiemelte: komoly múltra tekint vissza és jelentős összeget tesz ki a Magyarországra irányuló orosz kőolaj- és földgázexport. Emellett a két ország olajcégei között is már több évre visszanyúló együttműködés alakult ki, a jövőben pedig a Mol és a Jukosz a szibériai hanti-mansi autonóm területen együttes olajfeltárást végez majd.

Az orosz miniszterelnök szerint az oroszországi cégek szívesen részt vennének a budapesti tervezett 4-es metró építésében is, a közeljövőben benyújtják majd metróépítési ajánlataikat. "Az orosz GDP idén várhatóan 6 százalékkal nő majd, erre perspektivikusan lehet építeni a magyar-orosz együttműködést" - hangoztatta Mihail Kaszjanov.

Aláírták a paksi szerződést

Az üzletember-találkozó előtt Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója és Alekszandr Njago, az orosz AO Tvel vezérigazgatója a két kormányfő jelenlétében aláírta a paksi erőműben történt sérülés következményének felszámolásáról szóló szerződést.