Óriási bevétel a repterek eladásából

2005.08.29. 07:57
Az ÁPV Rt. akár 390 milliárd forintos eladási árat is elképzelhetőnek tart, most már csak öt versenyző közül kell kiválasztani a befutót. Mindenképpen extrabevételre lehet számítani.

Soha nem látott privatizációs bevételre - 390 milliárd forintnál is többre - számíthat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a Budapest Airport (BA) Rt. értékesítése során, s az ebből befolyó összegből önmagában teljesítheti a vagyonkezelő idei évre szóló bevételi tervét, amelyben 300 milliárd forint körüli összeg szerepel. (Ez még tartalmazza a Mol, illetve az FHB privatizációjából származó összeget, ám ezek a társaságok jelenleg már nem szerepelnek az idén értékesítésre váró cégek listáján).

Dobogósok

A BA privatizációja - legalábbis a remélt összeg alapján - minden idők legnagyobb tranzakciójának ígérkezik tehát, s jócskán kiemelkedhet az elmúlt 15 év legnagyobb, egyszeri, az ÁPV Rt.-hez befolyt privatizációs bevételi eredmények közül. Ezt most egyébként a Matáv 1997-es értékesítése vezeti, akkor ugyanis 140 milliárd forint folyt be a távközlési társaság 26,2 százalékos részvénypakettjének értékesítéséből.

Az ötös toplistán további négy Matáv-tranzakció szerepel: összességében az államnak 2,8 milliárd dollárja származott a távközlési társaság részvényeinek eladásából. Az elmúlt 15 év legnagyobb összegű tranzakciójáról szóló táblázatban nem szerepel a Postabank eladása, hisz az ebből származó 101 milliárd forint a Magyar Postához folyt be, s innen az állam kasszájába. S bár a jelenlegi toplista élére kívánkozna a 160 milliárd forint körüli Richter-értékesítés is, ám ez nem a klasszikus privatizáció keretében zajlott le.

Az említett, erre az évre várt 300 milliárdból szerződéssel mintegy 70 milliárd forint lekötött, s ennek mintegy 30 százaléka folyt be napjainkig - mondta Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnöke. A 70 milliárdban ugyan már megjelenik például az Antenna Hungária Rt. értékesítéséből származó 46,7 milliárd forint, ám a pénz még nem folyt be, hisz a Gazdasági Versenyhivatal döntése még nem született meg, mint ahogyan a Magyar Televízió Szabadság téri ingatlanából befolyó több milliárd forinttal is számolhat az állam, bár még itt sem zárult le teljesen az ügylet.  • Hírek
  • Csok