Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Óriási bevétel a repterek eladásából

2005.08.29. 07:57
Az ÁPV Rt. akár 390 milliárd forintos eladási árat is elképzelhetőnek tart, most már csak öt versenyző közül kell kiválasztani a befutót. Mindenképpen extrabevételre lehet számítani.

Soha nem látott privatizációs bevételre - 390 milliárd forintnál is többre - számíthat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a Budapest Airport (BA) Rt. értékesítése során, s az ebből befolyó összegből önmagában teljesítheti a vagyonkezelő idei évre szóló bevételi tervét, amelyben 300 milliárd forint körüli összeg szerepel. (Ez még tartalmazza a Mol, illetve az FHB privatizációjából származó összeget, ám ezek a társaságok jelenleg már nem szerepelnek az idén értékesítésre váró cégek listáján).

Dobogósok

A BA privatizációja - legalábbis a remélt összeg alapján - minden idők legnagyobb tranzakciójának ígérkezik tehát, s jócskán kiemelkedhet az elmúlt 15 év legnagyobb, egyszeri, az ÁPV Rt.-hez befolyt privatizációs bevételi eredmények közül. Ezt most egyébként a Matáv 1997-es értékesítése vezeti, akkor ugyanis 140 milliárd forint folyt be a távközlési társaság 26,2 százalékos részvénypakettjének értékesítéséből.

Az ötös toplistán további négy Matáv-tranzakció szerepel: összességében az államnak 2,8 milliárd dollárja származott a távközlési társaság részvényeinek eladásából. Az elmúlt 15 év legnagyobb összegű tranzakciójáról szóló táblázatban nem szerepel a Postabank eladása, hisz az ebből származó 101 milliárd forint a Magyar Postához folyt be, s innen az állam kasszájába. S bár a jelenlegi toplista élére kívánkozna a 160 milliárd forint körüli Richter-értékesítés is, ám ez nem a klasszikus privatizáció keretében zajlott le.

Az említett, erre az évre várt 300 milliárdból szerződéssel mintegy 70 milliárd forint lekötött, s ennek mintegy 30 százaléka folyt be napjainkig - mondta Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnöke. A 70 milliárdban ugyan már megjelenik például az Antenna Hungária Rt. értékesítéséből származó 46,7 milliárd forint, ám a pénz még nem folyt be, hisz a Gazdasági Versenyhivatal döntése még nem született meg, mint ahogyan a Magyar Televízió Szabadság téri ingatlanából befolyó több milliárd forinttal is számolhat az állam, bár még itt sem zárult le teljesen az ügylet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?