Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Jól jött az orvosbotrány a reformnak

2006.07.05. 08:21
Nem folytatható az a gyakorlat, hogy a nappal főállású közalkalmazott doktor délután vállalkozóként dolgozzon a kórházban, mondja a szakértő.

Jókor jött az orvosbotrány, mert rávilágít az egészségügyben meglévő áldatlan állapotokra – állítja Mihályi Péter közgazdász, a Veszprémi Egyetem tanára. Ezt annak kapcsán mondta a Világgazdaságnak, hogy az úgynevezett színlelt szerződések megszüntetése miatt az eddig vállalkozóként dolgozó orvosok jelentős része nem hajlandó aláírni a közalkalmazotti státusba sorolásról szóló szerződést, többen távol maradtak a kórháztól, emiatt el kell halasztani tervezhető műtéteket.

A szakember úgy fogalmazott: ha az eddig színlelt szerződésben foglalkoztatott doktor nem hajlandó aláírni a közalkalmazotti szerződését, lépjen csak ki. Orvosok híján bizonyos kórházi osztályokat be kell majd zárni, így megindulhat végre a szerkezetváltás. Ha nem lesz altatóorvos az egyik kórházban, lesz a másikban, ahol ellátják majd a beteget. Amúgy is kihasználatlanok a kapacitások, indokolatlan, hogy egy műszakban dolgoznak a kórházakban, az pedig végképp felháborító, hogy az ágyak harmadán szociális indokok miatt fekszenek a betegek. Számukra szociális intézményeket kell kialakítani.

Nem folytatható az a gyakorlat, hogy a nappal főállású közalkalmazott doktor délután vállalkozóként dolgozzon a kórházban. S létezik a színlelt szerződés egy másik típusa is, amikor csak azért köt szerződést egy másutt dolgozó orvossal a kórház – akinek egyáltalán nem tart igényt a munkájára –, hogy megfeleljen a gyógyításhoz előírt személyi feltételeknek, mert különben nem finanszírozná munkáját a biztosító – állítja Mihályi. A közpénzekkel folytatott csalásnak véget kell vetni – tette hozzá.

Köztes megoldás lehetne a közalkalmazottisághoz és a vállalkozási munkaviszonyhoz képest az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho). Ám Zara László, a magyar adótanácsadók egyesületének elnöke úgy fogalmazott: ebben a kérdésben előnyös megkülönböztetést alkalmaztak a jogalkotók azokkal szemben, akik igénybe vehetik – az orvosok nem tartoznak e csoportba. Nincs tudomása arról, hogy emiatt bárki az Alkotmánybírósághoz fordult volna. Arrogánsnak tartja azonban azt a hozzáállást, amelyik úgy válaszol az orvosok és kórházvezetők gondjára: volt két és fél évük a foglalkoztatási jogviszony megoldására.

Az Egészségügyi Minisztériumban vizsgálják az ekhoügyet is, tárgyalnak a munkaügyi tárcával és az APEH-hel – mondta lapunknak Horváth Ágnes államtitkár. Pontosítani kívánják a szabadfoglalkozású orvoslás tartalmát: az így dolgozók egyéni vállalkozónak minősülnek, s akár több kórházban is munkát vállalhatnak. Ám egy munkahelyen csak egyfajta jogviszonyban: vagy közalkalmazottként, vagy szabadfoglalkozásúként lehet dolgozni. A nemzetgazdaság minden szegmensében azonos szabályozás szükséges – szögezte le az államtitkár.