Jenő
-3 °C
6 °C

Jól jött az orvosbotrány a reformnak

2006.07.05. 08:21
Nem folytatható az a gyakorlat, hogy a nappal főállású közalkalmazott doktor délután vállalkozóként dolgozzon a kórházban, mondja a szakértő.

Jókor jött az orvosbotrány, mert rávilágít az egészségügyben meglévő áldatlan állapotokra – állítja Mihályi Péter közgazdász, a Veszprémi Egyetem tanára. Ezt annak kapcsán mondta a Világgazdaságnak, hogy az úgynevezett színlelt szerződések megszüntetése miatt az eddig vállalkozóként dolgozó orvosok jelentős része nem hajlandó aláírni a közalkalmazotti státusba sorolásról szóló szerződést, többen távol maradtak a kórháztól, emiatt el kell halasztani tervezhető műtéteket.

A szakember úgy fogalmazott: ha az eddig színlelt szerződésben foglalkoztatott doktor nem hajlandó aláírni a közalkalmazotti szerződését, lépjen csak ki. Orvosok híján bizonyos kórházi osztályokat be kell majd zárni, így megindulhat végre a szerkezetváltás. Ha nem lesz altatóorvos az egyik kórházban, lesz a másikban, ahol ellátják majd a beteget. Amúgy is kihasználatlanok a kapacitások, indokolatlan, hogy egy műszakban dolgoznak a kórházakban, az pedig végképp felháborító, hogy az ágyak harmadán szociális indokok miatt fekszenek a betegek. Számukra szociális intézményeket kell kialakítani.

Nem folytatható az a gyakorlat, hogy a nappal főállású közalkalmazott doktor délután vállalkozóként dolgozzon a kórházban. S létezik a színlelt szerződés egy másik típusa is, amikor csak azért köt szerződést egy másutt dolgozó orvossal a kórház – akinek egyáltalán nem tart igényt a munkájára –, hogy megfeleljen a gyógyításhoz előírt személyi feltételeknek, mert különben nem finanszírozná munkáját a biztosító – állítja Mihályi. A közpénzekkel folytatott csalásnak véget kell vetni – tette hozzá.

Köztes megoldás lehetne a közalkalmazottisághoz és a vállalkozási munkaviszonyhoz képest az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho). Ám Zara László, a magyar adótanácsadók egyesületének elnöke úgy fogalmazott: ebben a kérdésben előnyös megkülönböztetést alkalmaztak a jogalkotók azokkal szemben, akik igénybe vehetik – az orvosok nem tartoznak e csoportba. Nincs tudomása arról, hogy emiatt bárki az Alkotmánybírósághoz fordult volna. Arrogánsnak tartja azonban azt a hozzáállást, amelyik úgy válaszol az orvosok és kórházvezetők gondjára: volt két és fél évük a foglalkoztatási jogviszony megoldására.

Az Egészségügyi Minisztériumban vizsgálják az ekhoügyet is, tárgyalnak a munkaügyi tárcával és az APEH-hel – mondta lapunknak Horváth Ágnes államtitkár. Pontosítani kívánják a szabadfoglalkozású orvoslás tartalmát: az így dolgozók egyéni vállalkozónak minősülnek, s akár több kórházban is munkát vállalhatnak. Ám egy munkahelyen csak egyfajta jogviszonyban: vagy közalkalmazottként, vagy szabadfoglalkozásúként lehet dolgozni. A nemzetgazdaság minden szegmensében azonos szabályozás szükséges – szögezte le az államtitkár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?