Ervin
14 °C
22 °C

Az Orvosi Kamara elégtételt követel

2004.03.10. 11:41
Durvának és megalapozatlannak nevezte a MOK elnöke a Financial Times cikkét, mely a hálapénz elvesztésétől rettegő orvosokban látja a szükséges reformok legfőbb akadályát.
A Magyar Hírlap értesülései szerint Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke helyreigazítást vagy elleninterjút kér a Financial Times-tól, mert megalapozatlannak tekinti a lapban megjelent cikk több állítását. Éger szerint a hálapénz összegére vonatkozó becslések, melyek éves szinten ötven-százmilliárd forinttól szóltak légből kapottak, a cikkben közöltek pedig durvák és túlzók. A kamara elnöke igyekezte hangsúlyozni, hogy az MOK szintén a hálapénz felszámolását szorgalmazza.

Rossz fizetés

A Magyar Hírlap megemlíti, hogy a rendszer egyik fenntartója az egészségügyi dolgozók rossz fizetése, amely nem csak a hálapénzt tartja életben, de növeli az orvoshiányt is. A problémát megemlíti a Világgazdaság cikke is, mely szerint tíz százalékkal kevesebb orvos dolgozik az egészségügyben, mint amennyire szükség lenne. Jelenleg mintegy 1400 doktor inkább gyógyszercégeknél helyezkedett el a jobb megélhetés reményében.

Tovább növeli a problémát, hogy a valamivel több, mint harmincezer orvosból közel tízezer rövidesen, négy-öt év múlva nyugdíjba vonul, a külföldi ajánlatok pedig kedvezőbb feltételekkel, és akár tízszeres fizetéssel csalogatják a fiatal medikusokat. Mindezek ismeretében kéri Éger az elleninterjút a brit laptól.

Dühös reakció

Mint azt tegnap megírtuk, a Financial Times elemzése szerint az orvosok dühös reakciója a halapenz.hu létrejöttére elárulta, hogy ők alkotják a legnagyobb akadályt a reformok útjában, és mindenképpen fenn akarják tartani a szűk elitet jutalmazó, ugyanakkor az állami erőforrásokat is kiszipolyozó rendszert.

A lap szerint a magyar egészségügyet a pincétől a padlásig át kellene alakítani, de a további reformoknak ellenáll a Magyar Orvosi Kamara, amely e reformoktól saját fennhatóságát és autonómiáját félti. A döntéshozókat az tartja vissza, hogy félnek: magukra haragítják az orvosokat.

A lap által idézett becslések szerint a magyarok évente összesen ötven-százmilliárd forintot csúsztatnak az orvosok zsebébe, de az összeg több mint nyolcvan százalékát az orvosok kevesebb mint húsz százaléka kapja.

Társadalomra veszélyes tendencia
A Főváros Fidesz-MKDSZ frakciója szerdán közleményben tiltakozott "a kirekesztő és társadalomra veszélyes tendencia ellen, amellyel a bizalomra épülő szakmák hitelességét akarják lejáratni baloldali politikusok". A közlemény szerint "Molnár Lajos, a Szent István kórház főigazgatója, SZDSZ-es egészségügyi szakértő már januárban kétségbe vonta az orvostársadalom tisztességét a magyar sajtóban". A keddi Financial Times-ban "azonban még messzebbre merészkedett, nyilatkozatával a nemzetközi sajtóban próbálta hazánk orvosait lejáratni. Molnár Lajos azt állította, hogy a hálapénz rendszerét a magas beosztású orvosok nem akarják megszüntetni, mert 'csak a saját zsebüket bélelő rendszert védelmezik'. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a megszólaló Molnár Lajos kórházigazgatót január 15-én a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi Bizottsága megrovásban részesítette a vezetése alatt álló intézmény kétes gazdálkodása miatt. A tisztességes orvosok védelmében kérjük Molnár Lajost, hogy önmaga anyagi helyzetéből kiindulva ne általánosítson. Az jelenlegi egészségügyi szolgáltatás alacsony színvonaláért nem az orvosok, hanem a kormány, a kormánypártok és - a fővárosi kórházak vonatkozásában - Demszky Gábor a felelős, hiszen Budapesten az idén a kórházak működésére és betegellátásra 7-8 milliárd forinttal kevesebb jut. Felszólítjuk Molnár Lajost, hogy kérjen bocsánatot tisztességes kollégáitól!" - írja a Kupper András frakcióvezető által szignált közlemény.