Árpád
-2 °C
3 °C

Külföldre indultak a magyar orvosok

2004.07.01. 08:07
Miközben itthon orvoshiány van, egyre több doktor vállal külföldön munkát, pedig oktatásuk közel húszmillió forintba került. Nem a frissen végzettek indulnak útnak, inkább a harminc-negyven éves szakorvosok.
Májustól kétszáz egészségügyi dolgozó nyújtott be külföldi munkavállalási engedély iránti kérelmet az egészségügyi minisztériumba, köztük 82 az orvos és fogorvos. Célországnak tekinthető Anglia, az Egyesült Államok, az északi országok. A doktorok között többen magyar egyetemeken végzett külföldi állampolgárok, ők visszamennek szülőhazájukba, például Pakisztánba, Görögországba - mondta a Világgazdaságnak a szaktárca főosztályvezető-helyettese.

Nincs elvándorlás

Árokszállásy Éva szerint ez nem tekinthető veszélyes elvándorlásnak, mert akik az uniós csatlakozással könnyebbé vált külföldi munkavállalásra vártak, bizonyára az első hetekben rajtoltak. Nem a csatlakozás az oka az ágazat munkaerőhiányának. Ám az elgondolkodtató, hogy nem a frissen végzettek indulnak útnak, inkább a harminc-negyven éves szakorvosok, sőt van köztük ötven éves is. Pedig az alapképzés és a szakorvosi végzettség megszerzése 15-20 millió forintos befektetést jelent.

Egy év elején készített felmérésből kitűnik, hogy ma minden tizenegyedik orvosi állás betöltetlen, ami öt-hét nagyobb kórház ellátásához lenne szükséges. Az említett felmérést vitára bocsátották, s az ez alapján összegyűjtött vélemények képezik az ősszel elkészülő cselekvési program alapját, a szakma méltó rangra emelését.

Csökkenő presztízs

A még tíz éve is a legnagyobb presztízsű orvostudományi egyetemekre az idén a korábbi éveknél ötszázzal többen jelentkeztek, ám tülekedésről szó sincs. A Semmelweis Egyetem is csupán az első 15 népszerű intézmény között van. Az első helyeken a közgazdasági, idegenforgalmi, a jogász szakok állnak. A négy orvostudományi egyetemre (Pécs, Szeged, Debrecen, Budapest) az elmúlt években mintegy 750 medikust vettek föl, ám az oktatási tárcával való egyeztetés eredményeként ez évtől már lassú létszámnövekedés lesz a pontszámoktól függően. Egyébként amióta csökkent a pálya vonzása, a korábbi bejutáshoz szükséges 120 pont közeli eredmény 105-re is csökkent.

Az oktatás fontos, ám a mai változtatás a képzésben tíz év múlva hozhat eredményt. Ezért sem kerülhető el az ágazat szerkezeti változtatása, a jövedelmek rendezése, s számos társadalmi és szociális kérdés megoldása. A pálya kiüresedésében közrejátszik a munka nehézsége, a csaknem állandó készenlét. Ezért is szomorú, hogy az egészségügy társadalmi elfogadottsága a szakmák rangsorában hátulról a harmadik, mondta.

Háttéripar

Eddig 1200-1300 szakorvos hagyta el a klinikumot s vállalt munkát az ágazat háttériparában. Talán enyhíti a pályaelhagyást a szakminiszter rendelete: nem csak orvosi és a gyógyszerészi végzettséggel lehet orvoslátogatói munkakört betölteni. Így elképzelhető, hogy a cégek a kisebb fizetés okán is foglalkoztatnak más diplomásokat e munkakörben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?