Gál
3 °C
16 °C

Orvosokat fizetett le egy gyógyszercég?

2004.09.03. 12:31
Orvosokat "szponzorált" egy gyógyszergyártó cég, ha az ő készítményeiket írták fel - írja a Népszabadság. Az orvosok adatszolgáltatásról, előadás megtartásáról adtak ki számlát.
Egy gyógyszergyártó cég házi- és szakorvosokat, valamint vezető kórházi kardiológusokat szponzorált, ha az ő készítményeiket írják fel - értesült a Népszabadság. A napilap információi szerint a felírásért az orvosság fajtájától függően a termék árával azonos összeget fizettek.

A forgalmazó megbízási szerződést kötött az orvossal, aki aztán piackutatásról, előadás megtartásáról, adatszolgáltatásról adott ki számlát. Olyan eset is előfordult, hogy a pénz egy részét vásárlási utalvány formájában kapták meg.

A vesztegetők az egészségbiztosítótól eltulajdonított adatok alapján ellenőrizték, hogy az orvos valóban felírta-e az adott gyógyszert.

A Népszabadság úgy tudja, az ügyben több tucat orvos, két kórház, és az egészségbiztosító megyei hivatalainak informatikusai is érintettek az ügyben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója tett feljelentést a napokban. Hasonló ügyben tavaly már tettek feljelentést, de az ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette a nyomozást.