Valér
4 °C
8 °C

Milliárdokat fizethet az állam az orvosoknak

2005.04.05. 08:37
Egy uniós irányelv szerint az orvosok ügyeleti idejének egésze munkának minősül, melyre teljes bért kell fizetni -- a tavaly május elsejei csatlakozás óta Magyarországon is hatályos rendelkezés ellenére azonban a kórházak továbbra is csak négy-hat órát fizetnek ki a 24 órás ügyeletből, a korábbi, hazai rendelet alapján. Veszprém megyében most elsőfokon precedens értékű ítélet született, melyben helyt adtak az orvos követelésének -- írja a Magyar Hírlap, az újság becslésekre hivatkozva több tízmilliárd forintra teszi az elmaradt kifizetéseket.
Az ügyelet teljes egésze munkaidőnek számít -- mondta ki a Veszprém megyei Munkaügyi Bíróság egy a neve mellőzését kérő orvos által indított perben, értesült a Magyar Hírlap. A munkáltató alperes, az önkormányzat várhatóan megfellebbezi az ítéletet, amennyiben azonban jogerős ítélet születik, az precedens értékű lehet: Magyarországon egy 2000-ben született rendelet alapján az orvosok 24 órás ügyeletéből csak 4-6 órát fizetnek ki a kórházak. A tavalyi uniós csatlakozással azonban Magyarországon is hatályossá vált az az uniós irányelv, mely szerint az ügyeleti idő teljes hossza munkaidőnek tekintendő.

A Magyar Orvosi Kamara emiatt már korábban az Alkotmánybírósághoz, az ombudsmanhoz és az Európai Bizottsághoz fordult, de a Magyar Hírlap szerint párhuzamosan más orvos is indított munkaügyi pert. Amennyiben a bíróságok is kimondják az orvosok igazát, és fizetésre kötelezik az államot, akkor csak az uniós csatlakozásig visszamenőlegesen kifizetendő összegek is több tízmilliárdos nagyságrendet képviselnek -- írja becslésekre hivatkozva a lap.