István, Vajk
17 °C
34 °C

Bővülőben a hazai őssejtpiac

2007.10.11. 08:25
A szakmai szereplők szerint egyre nagyobb lesz az igény a a köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolására a következő években. A születendő gyermekek szüleinek öt százaléka igényli ezt a szolgáltatást ma, öt éve ez az arány még csak egy százalékos volt. Igaz, a költségek jelentősek: húsz évre több százezer forint lehet a tárolás költsége.

Hazánkban a köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolása iránti igények növekedésével lehet számolni – mondta el a Világgazdaságnak Merhala Zoltán, a Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Az őssejtek – más néven anyasejtek – saját célú tárolását végző vállalat a Life Sciences svájci cégcsoport tagjaként elsőként lépett piacra Magyarországon, 2002-ben.

Az ügyvezető becslése szerint hazánkban jelenleg a várandósok öt százaléka igényli a születendő gyermek őssejtjének tárolását, míg 2002-ben csak egy százalék vette igénybe ezt a szolgáltatást. A KSH adatai szerint hazánkban évente 95-100 ezer gyermek születik. A húszéves őssejttárolásért a szülők 342 ezer forintot fizetnek a Sejtbank Kft.-nek. A társaság 2007-ig mintegy hatezer minta őrzésére kapott megbízást. A gyakorlatilag korlátlan ideig tárolható sejtek mintegy 85 betegség esetében jelentősen növelhetik a gyermek gyógyulási esélyeit.

A szolgáltatás iránti igény növekedését valószínűsíti, hogy az őssejtek már nemcsak a vérképző szervek gyógyításánál, hanem a jóval gyakoribb szívbetegségek, májproblémák, valamint a diabétesz kezelésében is felhasználhatók – jelentette ki Budapesten Nico Forraz, a Newcastle-i Őssejtkutató Központ (NESCI) munkatársa. Az intézet elsőként állított elő a világon májszövetet őssejtekből; ennek felhasználása lehetővé teszi a beteg szerv gyógyulását, regenerálódását.

Colin McGuckin, a NESCI munkatársa hangsúlyozta: egy-egy gyógyszer kifejlesztésénél több tízmillió dollárt lehet megtakarítani a kutatások eredményeinek felhasználásával. Ma már mód van emberi szervek őssejtekből előállított szövetein kísérleteket végezni, s így az állatkísérleti fázist elhagyni.

McGuckin kifejtette: még a családon belüli sejtfelhasználás is korlátozott, ugyanis korántsem biztos, hogy a beteg szervezete befogadja rokona őssejtjét. Ha pedig semmilyen vérségi kötődés nincs országon belül két személy között, akkor 85 százalékos a hatástalanság valószínűsége, a felhasznált sejtnek a szervezetből való kilökődése miatt.

Amennyiben a családon belül nincs eltárolt őssejt, úgy lehetőség van az állami donorbankoknál elhelyezettek felhasználására. Az állami donorbankok jelentenek forrást a kutatások számára is, mert a magántárolókban lévő őssejtekkel semmiféle kísérletet nem végeznek.