Szilvia
5 °C
16 °C

Bővülőben a hazai őssejtpiac

2007.10.11. 08:25
A szakmai szereplők szerint egyre nagyobb lesz az igény a a köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolására a következő években. A születendő gyermekek szüleinek öt százaléka igényli ezt a szolgáltatást ma, öt éve ez az arány még csak egy százalékos volt. Igaz, a költségek jelentősek: húsz évre több százezer forint lehet a tárolás költsége.

Hazánkban a köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolása iránti igények növekedésével lehet számolni – mondta el a Világgazdaságnak Merhala Zoltán, a Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Az őssejtek – más néven anyasejtek – saját célú tárolását végző vállalat a Life Sciences svájci cégcsoport tagjaként elsőként lépett piacra Magyarországon, 2002-ben.

Az ügyvezető becslése szerint hazánkban jelenleg a várandósok öt százaléka igényli a születendő gyermek őssejtjének tárolását, míg 2002-ben csak egy százalék vette igénybe ezt a szolgáltatást. A KSH adatai szerint hazánkban évente 95-100 ezer gyermek születik. A húszéves őssejttárolásért a szülők 342 ezer forintot fizetnek a Sejtbank Kft.-nek. A társaság 2007-ig mintegy hatezer minta őrzésére kapott megbízást. A gyakorlatilag korlátlan ideig tárolható sejtek mintegy 85 betegség esetében jelentősen növelhetik a gyermek gyógyulási esélyeit.

A szolgáltatás iránti igény növekedését valószínűsíti, hogy az őssejtek már nemcsak a vérképző szervek gyógyításánál, hanem a jóval gyakoribb szívbetegségek, májproblémák, valamint a diabétesz kezelésében is felhasználhatók – jelentette ki Budapesten Nico Forraz, a Newcastle-i Őssejtkutató Központ (NESCI) munkatársa. Az intézet elsőként állított elő a világon májszövetet őssejtekből; ennek felhasználása lehetővé teszi a beteg szerv gyógyulását, regenerálódását.

Colin McGuckin, a NESCI munkatársa hangsúlyozta: egy-egy gyógyszer kifejlesztésénél több tízmillió dollárt lehet megtakarítani a kutatások eredményeinek felhasználásával. Ma már mód van emberi szervek őssejtekből előállított szövetein kísérleteket végezni, s így az állatkísérleti fázist elhagyni.

McGuckin kifejtette: még a családon belüli sejtfelhasználás is korlátozott, ugyanis korántsem biztos, hogy a beteg szervezete befogadja rokona őssejtjét. Ha pedig semmilyen vérségi kötődés nincs országon belül két személy között, akkor 85 százalékos a hatástalanság valószínűsége, a felhasznált sejtnek a szervezetből való kilökődése miatt.

Amennyiben a családon belül nincs eltárolt őssejt, úgy lehetőség van az állami donorbankoknál elhelyezettek felhasználására. Az állami donorbankok jelentenek forrást a kutatások számára is, mert a magántárolókban lévő őssejtekkel semmiféle kísérletet nem végeznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?