Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Hitelből oldjuk meg az iskolakezdést

2008.09.02. 06:39
Komoly anyagi terhet ró a családokra a tanévkezdés: a piackutatási adatok szerint egy-egy csemete iskolakezdése átlagosan 20-25 ezer forintba kerül, de sok szülőnek még ennél is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, amihez néha hitelre is szükség van.

A kisebb forgalmú nyári hónapok után az iskolakezdéssel egy időben lényegesen megnő a fogyasztásihitel-igénylések és -folyósítások száma és összege - osztja meg tapasztalatait az OTP Bank, amely azzal csalogatja az ügyfeleket, hogy a személyi hitel futamidejének első három hónapjára mindössze 5 százalékos kamatot számít föl. Máshol is akcióznak a személyi kölcsönnel: a TakarékPont öt százalékpontos kamatkedvezménnyel kínálja a hitelt, a Budapest Bank pedig bizonyos esetekben visszaadja a folyósított összeg egy százalékát.

E hiteltípusnál egyébként az igénylők általában havi nettó jövedelmük nyolc-tízszeresét kaphatják kölcsön a bankoktól, az átlagosan igényelt összeg pedig 800 ezer forint - állítja a hitelközvetítéssel is foglalkozó Otthon Centrum, s ezt a bankok beszámolói is megerősítik. Ennyiből bőven futja a beiskolázáson túl más kiadásokra is, de a családok találnak helyet a pénznek, a személyi hitelek piaca ugyanis gyorsan bővül. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ez év júliusában már 568,6 milliárd forintot tett ki az állomány, bő 10 százalékkal többet, mint egy esztendővel korábban.

A piac fejlődését a keresleti oldal hajtja - magyarázza Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelcenterét működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója, és a devizaalapú hitelek előretörését emeli ki. Ez az állomány négy év alatt szinte a nulláról hízott 230 milliárd forintosra, s immár a személyi kölcsönök 40 százalékát teszi ki. A zömében svájcifrank-alapú hitelek népszerűségének oka, hogy míg a forintalapú személyi kölcsönök hitelköltség-mutatója a 25 százalékot közelíti, az alpesi devizában a ráta 20 százalék alatt van.

Nem csak a klasszikus értelemben vett személyi hitel népszerű egyébként ősszel. A családok az átmenetileg megugrott kiadásokat gyakran fedezik meglévő hitelkeretükből - közli a Raiffeisen Bank, és hasonlóról számol be a Budapest Bank is, ahol ebben az időszakban a keretek 60 százalékát merítik ki az ügyfelek.

A bankok állítását támasztja alá az MNB adatsora is, amely szerint tavaly szeptemberben 5,8 százalékkal, 271 milliárd forintra bővült a forintalapú folyószámlahitel-állomány, s ez év júliusában már megközelítette a 350 milliárdot. A bankok pedig egyre drágábban adják, a hetedik hónapban a kamata már 22,83 százalékot tett ki, ez a bő hét éve vezetett statisztika legmagasabb értéke. A lakosság azonban boldogan adósodik el akár még drágábban is. A 30 százalék fölötti éves kamatokkal ketyegő hitelkártyáknak is a kora ősz ugyanis az egyik fő szezonjuk - mondják az MKB Banknál.