Jolán
2 °C
4 °C

Hitelből oldjuk meg az iskolakezdést

2008.09.02. 06:39
Komoly anyagi terhet ró a családokra a tanévkezdés: a piackutatási adatok szerint egy-egy csemete iskolakezdése átlagosan 20-25 ezer forintba kerül, de sok szülőnek még ennél is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, amihez néha hitelre is szükség van.

A kisebb forgalmú nyári hónapok után az iskolakezdéssel egy időben lényegesen megnő a fogyasztásihitel-igénylések és -folyósítások száma és összege - osztja meg tapasztalatait az OTP Bank, amely azzal csalogatja az ügyfeleket, hogy a személyi hitel futamidejének első három hónapjára mindössze 5 százalékos kamatot számít föl. Máshol is akcióznak a személyi kölcsönnel: a TakarékPont öt százalékpontos kamatkedvezménnyel kínálja a hitelt, a Budapest Bank pedig bizonyos esetekben visszaadja a folyósított összeg egy százalékát.

E hiteltípusnál egyébként az igénylők általában havi nettó jövedelmük nyolc-tízszeresét kaphatják kölcsön a bankoktól, az átlagosan igényelt összeg pedig 800 ezer forint - állítja a hitelközvetítéssel is foglalkozó Otthon Centrum, s ezt a bankok beszámolói is megerősítik. Ennyiből bőven futja a beiskolázáson túl más kiadásokra is, de a családok találnak helyet a pénznek, a személyi hitelek piaca ugyanis gyorsan bővül. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ez év júliusában már 568,6 milliárd forintot tett ki az állomány, bő 10 százalékkal többet, mint egy esztendővel korábban.

A piac fejlődését a keresleti oldal hajtja - magyarázza Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelcenterét működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója, és a devizaalapú hitelek előretörését emeli ki. Ez az állomány négy év alatt szinte a nulláról hízott 230 milliárd forintosra, s immár a személyi kölcsönök 40 százalékát teszi ki. A zömében svájcifrank-alapú hitelek népszerűségének oka, hogy míg a forintalapú személyi kölcsönök hitelköltség-mutatója a 25 százalékot közelíti, az alpesi devizában a ráta 20 százalék alatt van.

Nem csak a klasszikus értelemben vett személyi hitel népszerű egyébként ősszel. A családok az átmenetileg megugrott kiadásokat gyakran fedezik meglévő hitelkeretükből - közli a Raiffeisen Bank, és hasonlóról számol be a Budapest Bank is, ahol ebben az időszakban a keretek 60 százalékát merítik ki az ügyfelek.

A bankok állítását támasztja alá az MNB adatsora is, amely szerint tavaly szeptemberben 5,8 százalékkal, 271 milliárd forintra bővült a forintalapú folyószámlahitel-állomány, s ez év júliusában már megközelítette a 350 milliárdot. A bankok pedig egyre drágábban adják, a hetedik hónapban a kamata már 22,83 százalékot tett ki, ez a bő hét éve vezetett statisztika legmagasabb értéke. A lakosság azonban boldogan adósodik el akár még drágábban is. A 30 százalék fölötti éves kamatokkal ketyegő hitelkártyáknak is a kora ősz ugyanis az egyik fő szezonjuk - mondják az MKB Banknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?