Sára, Márió
2 °C
6 °C

Adóztatják az osztalékot

2005.05.25. 19:26
Járulékkötelesek lesznek szeptember elsejétől a megbízási díjból, a választott tisztségviselők díjazásából és 2007-től a szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenységekből származó jövedelmek, döntött szerdán a kormány. Járulékkötelesek lesznek továbbá a tőke- és osztalékjövedelmek, és az árfolyamnyereségből, ingóság eladásából, illetve ingatlan bérbeadásából származó jövedelmek.

Jövő év január elsejétől négyszázalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a tőke- és osztalékjövedelmek, továbbá az árfolyamnyereségből, ingóság eladásából, illetve ingatlan bérbeadásából származó jövedelmek után, évi 400 ezer forintos felső határral - jelentette be László Boglár a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. A kamatjövedelmekre nem vonatkozó intézkedéstől tízmilliárd forint nagyságrendű többletbevételt várnak.

Járulékkötelesek lesznek szeptember elsejétől a megbízási díjból, a választott tisztségviselők díjazásából és 2007-től a szerzői jogvédelem alá tartozó tevékenységekből származó jövedelmek. A kormány szerdai ülésén elfogadta a Start-programról szóló előterjesztést. A javaslat szerint a munkáltató két év alatt kedvezményeket, például az egészségügyi hozzájárulás fizetése alóli mentességet kap. A munkáltatót az első évben az általa foglalkoztatott pályakezdő munkabére 15 százalékának, a második évben 25 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.

A gyorsforgalmi közúthálózatról szóló 2003-as törvényt is megváltoztatják. Az érintett útszakaszok és az azok alapját képező földterületek vagyonkezelői jogai a törvény erejénél fogva ellenérték nélkül az Állami Autópálya-kezelőt illetik meg. Emellett a gyorsforgalmi közúthálózat közérdekűségéről szóló törvény melléklete kiegészül több autópálya-szakasszal, amelyeket a Nemzeti Autópálya Rt. az Állami Autópálya-kezelőnek építés, üzemeltetés, fenntartás és finanszírozás céljából átad.

Az autópálya-építési rendszer átmeneti finanszírozása érdekében az NA Rt.-nek a további - legfeljebb 92 milliárd forintnyi - kereskedelmi banki hitelt kell felvennie. Ehhez azonban meg kell emelni a költségvetési törvényben szereplő összeghatárt. Az egyedi garanciavállalási keret összesen 150 milliárd forinttal, azaz 225 milliárd forintról 375 milliárd forintra emelkedik.

A kormány az év eleji gazdademonstráció lezárásaként született megállapodásnak megfelelően egyértelművé tette, hogy a továbbiakban milyen feltételek mellett működhetnek a családi gazdaságok. Bővebben> > >

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője úgy reagált a bejelentésre: "Gyurcsány Ferenc és kormánya már megint az emberek zsebében turkál. Kiderült újra: az a sok szép szó, ami az adócsökkentésről szól, az nem volt igaz, a kormány hazudott".