Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Matolcsy már osztogatna

2007.10.18. 06:54
A jövő évi költségvetésben legalább 200-250 milliárd forint elkölthető pluszpénz van, amit érdemes lenne vagy adócsökkentésre vagy támogatásokra fordítani - mondta Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa.

Megkezdődött a parlamenti szakbizottságokban a 2008-as költségvetési javaslatok vitája, egyből vaskos meglepetéssel. A gazdasági bizottság ülésén Matolcsy György, a Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere kifejtette, hogy meglátása szerint mintegy 200-250 milliárd forint rejtett tartalék van a 2008-as költségvetésben, amit hasznosabban is fel lehetne használni, mint a hiány csökkentésére.

Matolcsy szerint mind az inflációt, mind a várható gazdasági növekedést alulbecsülte a PM, így az adóbevételek tíz százalékkal túlteljesülhetnek. Míg a büdzsé 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az valójában 3-3,5 százalék lehet, az infláció pedig a tervezett 4,5 százalékkal szemben elérheti az 5,5-6 százalékot. A volt gazdasági miniszter szerint mivel a maastrichti kritériumok közül egyet sem teljesít az ország, nem érdemes erőltetni a hiány csökkentését. Az így felszabadítható többletbevételek például kompenzálnának egy - gazdasági növekedést serkentő - adócsökkentést, s növelni lehetne a szociális kiadásokat, illetve a kis és közepes cégek támogatását.

Göndör István szocialista képviselő szerint "életveszélyes" a javaslat, mondván, ha a politika újra osztogatásba kezdene, azzal hiábavalóvá válhatnak az eddig elért eredmények. Ugyanakkor a 2008 tavaszára tervezett adóreform során lesz lehetőség végiggondolni, hogy milyen növekedésserkentő adócsökkentésre lesz lehetőség. Nem biztos, hogy osztályelsőnek kell lennünk a konvergenciaprogram teljesítésében - tette hozzá a szocialista képviselő.

Ennél is tovább ment Kapolyi László MSZP-s képviselő (volt ipari miniszter), aki egyenesen támogatta Matolcsy javaslatát, hozzátéve, szerinte akár a kormány is dönthetne arról, hogy a fideszes képviselő által megjelölt célokra milyen arányban csoportosítana át forrásokat. Podolák György (MSZP) szerint is fontos Matolcsy felvetése, ami arra utal, hogy "fordult a kocka", vagyis már nem azon kell gondolkozni, hogy mely területen legyenek megszorítások.

Engyel Gyula pénzügyminisztériumi főosztályvezető-helyettes annyit jegyzett meg, hogy nem lehet tudni, miként alakul 2009-ben a gazdasági növekedés, ezért hiba lenne minden rendelkezésre álló forrást már 2008-ban felhasználni. A kormány 2009-re már 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol hosszú távú prognózisában, ugyanakkor az elemzők szerint ma még megjósolhatatlan, hogy 2008 után a többletnövekedést mi adja a magyar gazdaságnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!