Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matolcsy már osztogatna

2007.10.18. 06:54
A jövő évi költségvetésben legalább 200-250 milliárd forint elkölthető pluszpénz van, amit érdemes lenne vagy adócsökkentésre vagy támogatásokra fordítani - mondta Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa.

Megkezdődött a parlamenti szakbizottságokban a 2008-as költségvetési javaslatok vitája, egyből vaskos meglepetéssel. A gazdasági bizottság ülésén Matolcsy György, a Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere kifejtette, hogy meglátása szerint mintegy 200-250 milliárd forint rejtett tartalék van a 2008-as költségvetésben, amit hasznosabban is fel lehetne használni, mint a hiány csökkentésére.

Matolcsy szerint mind az inflációt, mind a várható gazdasági növekedést alulbecsülte a PM, így az adóbevételek tíz százalékkal túlteljesülhetnek. Míg a büdzsé 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az valójában 3-3,5 százalék lehet, az infláció pedig a tervezett 4,5 százalékkal szemben elérheti az 5,5-6 százalékot. A volt gazdasági miniszter szerint mivel a maastrichti kritériumok közül egyet sem teljesít az ország, nem érdemes erőltetni a hiány csökkentését. Az így felszabadítható többletbevételek például kompenzálnának egy - gazdasági növekedést serkentő - adócsökkentést, s növelni lehetne a szociális kiadásokat, illetve a kis és közepes cégek támogatását.

Göndör István szocialista képviselő szerint "életveszélyes" a javaslat, mondván, ha a politika újra osztogatásba kezdene, azzal hiábavalóvá válhatnak az eddig elért eredmények. Ugyanakkor a 2008 tavaszára tervezett adóreform során lesz lehetőség végiggondolni, hogy milyen növekedésserkentő adócsökkentésre lesz lehetőség. Nem biztos, hogy osztályelsőnek kell lennünk a konvergenciaprogram teljesítésében - tette hozzá a szocialista képviselő.

Ennél is tovább ment Kapolyi László MSZP-s képviselő (volt ipari miniszter), aki egyenesen támogatta Matolcsy javaslatát, hozzátéve, szerinte akár a kormány is dönthetne arról, hogy a fideszes képviselő által megjelölt célokra milyen arányban csoportosítana át forrásokat. Podolák György (MSZP) szerint is fontos Matolcsy felvetése, ami arra utal, hogy "fordult a kocka", vagyis már nem azon kell gondolkozni, hogy mely területen legyenek megszorítások.

Engyel Gyula pénzügyminisztériumi főosztályvezető-helyettes annyit jegyzett meg, hogy nem lehet tudni, miként alakul 2009-ben a gazdasági növekedés, ezért hiba lenne minden rendelkezésre álló forrást már 2008-ban felhasználni. A kormány 2009-re már 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol hosszú távú prognózisában, ugyanakkor az elemzők szerint ma még megjósolhatatlan, hogy 2008 után a többletnövekedést mi adja a magyar gazdaságnak.