Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Költségvetési ötletbörze

2003.11.04. 08:23
Kapcsolódó cikkek (1)
Rekordmennyiségű módosítási javaslat érkezett a 2004-es költségvetés tervezetéhez: a nyertesek között egy új FVM-hivatal, a rendőrség, a tűzoltóság és az energiaköltség-kompenzációs program szerepel.
A négy parlamenti frakció összesen 1748 módosító javaslatot nyújtott be a 2004-es költségvetés tervezetéhez. A legszorgalmasabbak a fideszesek voltak, ők írták ugyanis a módosítások túlnyomó többségét, több mint 1500 darabot.

A rendőrök és a tűzoltók járhatnak jól

A kormánypárti frakciók támogatására számítható javaslatok között találjuk meg azt a beadványt, amely szerint a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését szolgáló programtól 3 milliárd forintot vonnának el: az összeget a megyei rendőrkapitányságoknak juttatnák a beterjesztő képviselők. A tűzoltóságok másfél milliárd forintos többlettámogatásra, illetve az illetménypótlék növelésére számíthatnak.

Rosszul járhat a Magyar Orvosi Kamara egy szocialista javaslat nyomán, ez ugyanis az eredeti 152 milliós költségvetésből 30 milliót vonna el feladatkör-csökkenésre hivatkozva. Szintén a büdzsécsökkenés veszélye fenyegeti a Terror Háza Múzeumot, Szabó Zoltán MSZP-s képviselő ugyanis a megtakarítható 150 millió forintot a Fesztiválzenekarnak adná.

Jelentősebb átcsoportosításra kerülhet sor a jövedelempótló támogatásokhoz a fogyasztói árkiegészítésre szánt keretből, ennek értéke elérheti 6,3 milliárd forintot. A nyugdíjalaptól hétmilliárd forintot tennének át a szocialista képviselők, jórészt az energiaköltség-kompenzációs alapba. A lakóépületek energiamegtakarítási célú átalakítása szintén számíthat 500 millió forintnyi többlettámogatásra.

Kevesebb jut az ügyészségnek és bíróságnak

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatása közel duplájára nőhet, ha átmegy a házon az a szocialista javaslat, amely szerint hatmilliárd forintot kapna az újonnan felálló szervezet az informatikai tárca frekvenciagazdálkodási keretének terhére. Változhatnak a táppénzre vonatkozó szabályok: a biztosítási jogviszony megszűnése után az eredeti javaslatban szereplő 30 nap helyett 90 napig járhat juttatás a keresőképtelenség időtartamára.

Jelentős elvonásra számíthatnak az eredeti beterjesztéshez képest a bíróságok és az ügyészségek. A 7,7 milliárd forintos átcsoportosítási javaslatot a beterjesztő MSZP-s képviselők azzal indokolják, hogy közel ennyivel haladja meg a büdzsétervezet az országos igazságszolgáltatási tanács és a legfőbb ügyész által összeállított költségvetési javaslatot. A többletet a lakástámogatások előirányzatának növelésére szánnák a honatyák.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft