Géza
-12 °C
-4 °C

Olcsóbb lesz a tej a nyáron

2006.01.25. 08:19
Miközben az EU-ban a tejtermelés és az új tagországokban a tejfogyasztás növekedésével is számolnak, a hazai tejárak az év közepére ismét a tavalyi szintre süllyedhetnek. A gondot leginkább az egyenlőtlen termelési és támogatási rendszer okozza.

Magyarországon a tejárakban a következő időszakban stagnálást, majd fokozatos árcsökkenést tartanak valószínűnek az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának elemzői. Szerintük a kilogrammonkénti (1 liter tej 1,03 kilogrammnak felel meg) 64 forint feletti árszint előreláthatóan 2006 márciusáig marad jellemző, a nyár közepére ugyanis ismét a tavalyihoz hasonló, 60 forintos árat lehet valószínűsíteni, ami 6,25 százalékos mérséklődés.

Olcsóbb lesz

A nyers tehéntej termelői árának emelkedése már a múlt év decemberében lelassult - már csak 0,75 százalékos volt az előző hónaphoz képest -, s a kilogrammonkénti átlagár az AKI adatai szerint 64,38 forint volt.

A nyárra prognosztizált áron a termelők hosszabb távon biztosan nem tudnak tejet előállítani, még a kvótaalapú támogatással sem - mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Rt. vezérigazgatója. Hozzátette: a támogatás összege egyelőre nem ismert, literenként legalább 4,7 forintra számítanak a gazdálkodók (NAPI Gazdaság, 2006. január 9., 11. oldal).

A fontosabb tejtermékek hazai feldolgozói értékesítési ára 2005 decemberében keveset változott, legtöbbjüknél plusz-mínusz 1 százalékon belül maradt a változás. Éves szinten azonban tavaly 2-5 százalékkal voltak alacsonyabbak ezek az árak is az egy évvel korábbinál. Még nagyobb a különbség az EU-csatlakozást megelőző időszak, a 2001-2003. évek átlagához viszonyítva.

Ehhez az időszakhoz képest a tartós tej és a dobozos tej ára 15 százalékkal csökkent, de a trappista sajté is 10 százalékkal - derül ki az AKI piaci információs osztályának legújabb piaci jelentéséből. Szakértők szerint a hazai gyártók a versenyt élező uniós piacnyitásra túlzott árcsökkentéssel reagáltak, egyebek mellett ennek is következménye az átlagárcsökkenés, illetve néhány üzem bezárása.

A magyar tejtermékek ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban még mindig drágák: a vaj hazai értékesítési ára például a legmagasabbak közé tartozik Európában: az egyik hazai élelmiszerláncban 25 dekagramm szlovák vaj kerül annyiba, mint a 10 dekagrammos kiszerelésű magyar.

Kevés konkurens

Pedig a szlovák tej mennyiségben marginális - véli Antal Gábor, hangsúlyozva, hogy a szlovákok feltételeivel nem hasonlítható össze a magyar, mivel a szlovákok olcsóbban termelnek, például adókedvezményeket kapnak. A vezérigazgató szerint a problémát mégis az uniós csatlakozás után nyomott áron a magyar piacra zúduló tejtermékimport okozza, de inkább a hazainál jóval nagyobb mértékben támogatott német, holland tejtermékek növekvő mennyisége.

A probléma gyökerét is látni kell a kialakult helyzet megértéséhez - tette hozzá a cégvezető -, ez pedig a Magyarország által választott uniós támogatási rendszer. Nyugat-Európában birtoknagyság, illetve állatállomány szerint kaphatnak támogatást a gazdálkodók, így mindegy, hogy a föld vagy az állatok alapján jutnak hozzá. Már csak azért is, mert ott kialakultak olyan gazdaságok, amelyekben a földterülethez megfelelő mennyiségű állatot is tartanak. Magyarországon a helyzet más: csak földalapú támogatást kapnak a gazdálkodók, ezt a támogatást pedig a növénytermesztési ágazat "felszívja". Az állattartóknak ugyanakkor nemigen vannak földjeik, így a takarmányt piaci áron kell megvásárolniuk. Ilyen feltételek mellett nem tudnak versenyképes áron termelni.