Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az OTP-t érdekli a Postabank

2003.05.20. 15:33
Bár két éve soknak tartotta a Postabank akkor 30 milliárd forintos vételárát, most mégis érdeklődik a pénzintézet iránt az OTP. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató kedden aláírta a bolgár DSK megvásárlásáról szóló szerződést, és bejelentette: Szerbiában és Romániában is terjeszkedni szeretnének. A Postabankot az állam mindenképpen eladja idén.
Meghozta az OTP étvágyát a sikeres bulgáriai üzlet. A pénzintézet már romániai terjeszkedésre készül, valamint érdeklődik a privatizációra ítélt Postabank iránt is. A múlt évben négyszáz milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel 1,8 milliárd forintos veszteséget termelő, állami tulajdonú pénzintézet, valamint a jelzálogbank és a Konzumbank eladását május elején jelentette be a kormány. A kabinet döntése értelmében mindhárom pénzintézetet még idén privatizálják.

Két éve még sok volt a 30 milliárd

A Postabank privatizációs pályázata már meg is jelent, az indikatív ajánlatokat június 25-én, a kötelezőeket pedig szeptember 12-én kell benyújtani. A kétfordulós privatizációs tenderen a pénzintézet 99,65 százalékára lehet pályázni. Az OTP annak ellenére érdeklődik az üzlet iránt, hogy két éve, a bank átvilágítása után úgy döntött: soknak tartja a Postabankért akkor kért 30 milliárd forintot.

Csányi Sándor, aki kedden Szófiában aláírta a bolgár DSK megvételéről szóló megállapodást, közölte: nagy ellenállásra számít a piac részéről, mert egyes vélemények szerint a Postabank "bekebelezésével" domináns piaci szereplővé nőné ki magát az OTP. Ez a veszély azonban nem reális - idézi Csányi szavait a Napi Online. Tény azonban, hogy az eddigi híradások szerint a hazai bankszektor valamennyi számottevő pénzintézete érdeklődik az 500 ezer ügyféllel rendelkező, 100 ezer diákhitelszámlát vezető Postabank iránt.

Az OTP a DSK-ért 311 millió eurót fizet, és vállalta, hogy az amortizációt és a nyereséget Bulgáriában fektetik be. Elsősorban a bankfiókok felújítására, a számítógéppark- és a berendezések korszerűsítésére, fejlesztésére költenek majd. A most aláírt megállapodás után még mindkét ország bankfelügyeletének is rá kell bólintania az üzletre, amely így július végére zárulhat le. A DSK mérlegfőösszeg szempontjából a második legnagyobb bolgár bank, az OTP reményei szerint öt éven belül az első helyre lép.

Irány Románia és Szerbia

A magyar pénzintézet a szlovák és a bolgár bevásárlás után most a Postabank megvétele mellett romániai bankalapításra készül. Romániában Csányi szerint egy "zöldmezős" megjelenéssel, a nulláról kiindulva három év alatt ki tudnának építeni egy 40-50 fiókból álló hálózatot. Az OTP emellett érdeklődik a szerbiai Novosadska Banka iránt - jelentette az MTI.