Judit
3 °C
7 °C

Romániában vesztett az OTP

2003.09.25. 13:21
A görög kereskedelmi bank, National Bank of Greece nyerte a Banca Romaneasca privatizációjára kiírt tendert az OTP előtt. A magyar pénzintézet ennek ellenére továbbra is érdeklődik a román piac iránt.
Nem sikerült belépnie az OTP-nek a román bankpiacra, a Banca Romaneasca meghirdetett 81,6 százalékos pakettjét a National Bank of Greece görög kereskedelmi bank szerezte meg - tudósít a Napi Online. Az OTP - a fiaskó ellenére - továbbra is érdeklődik a román piac iránt, így nem kizárt, hogy zöldmezős beruházással jelenik meg a szomszéd országban.

A 25 fiókkal rendelkező Banca Romaneasca eladásával az OTP látóköréből kiesett egy potenciális célpont a szomszédos országban. A román társaság a szomszédos ország piacának kevés nyereséges bankja közül az egyik volt, nyeresége tavaly mintegy ötmillió dollárra rúgott.

Nem adják fel

A legnagyabb magyar kereskedelmi bank továbbra is be kíván lépni a román piacra, azonban nem akad olyan célpont, amely alkalmas lenne a megvásárlásra, így lehet, hogy az OTP a zöldmezős beruházás mellett dönt, melynek lehetőségét korábban sem zárta ki. Korábban az OTP elnöke arról is beszélt, hogy nem adták fel sem szerbiai, sem romániai terjeszkedési terveiket, utóbbit illetően egyre inkább a zöldmezős megjelenésben gondolkodnak. Csányi Sándor szerint a nulláról indulva 3 év alatt tudnának kiépíteni egy 40-50 fiókos hálózatot Romániában.

Az OTP korábban is próbálkozott részt szerezni román bankban, de a románok akkor egyelőre elálltak a privatizációtól.

Tovább terjeszkedik az OTP

Mint az Index korábban megírta, az OTP Magyarországon kívül már jelen van Szlovákiában és Bulgáriában is, miközben a célországok közt megjelenik Románia, valamint Jugoszlávia is. Az OTP Bank korábban érdeklődött a Croatia Osiguranje biztosító megvétele iránt, de nyilván nem eléggé ahhoz, hogy időben megtegye ajánlatát, és a Zagrebacka banka megvétele is érdekelte, de mindebből semmi sem lett.

Megvette azonban Bulgáriában, az Erste Bankkal versengve, 311 millió euróért a nagyságrendben második bolgár bankot, a DSK-t, amellyel a bolgár piac 14 százalékához jutott, előzőleg pedig a szlovák IRB került a tulajdonába, és lett belőle a szlovák OTP Bank. Voltak romániai próbálkozások a BCR kereskedelmi bank megvételére is, a románok azonban egyelőre elálltak az eladástól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?