Boglárka
19 °C
35 °C

Két év múlva Ukrajnában is OTP?

2003.10.10. 08:49
Két-három éven belül akár Ukrajnában is lehet saját bankja az OTP-nek - mondta tegnap egy konferencia szünetében Wolf László vezérigazgató-helyettes a Dow Jones hírügynökségnek. A legnagyobb magyar bank továbbra sem adta föl romániai terveit, de ott most már egy egészen kis bankkal is beérné.
Az OTP terjeszkedési elképzeléseiről beszélt Wolf László vezérigazgató-helyettes a Magyar Atlanti Tanács ülésének szünetében a Dow Jones hírügynökség munkatársával. A szlovák IRB-t tavaly, a bolgár DSK-t pedig alig tíz napja kifizető vezető magyar bank akvizíciókért felelős vezetője egyrészt megerősítette a Napi Gazdaság korábbi információját a 400 ezer ügyféllel rendelkező Albán Takarékpénztár küszöbönálló privatizációja iránti érdeklődéséről, másrészt Ukrajna vonatkozásában határidőt is említett.

Az OTP 2005-2006-ban már szeretne érdekeltséggel bírni az 50 milliós szomszéd országban. A szlovén bankok mint potenciális célpontok növekedési kilátásait illetően az OTP vezérhelyettese szkeptikusan nyilatkozott.

Romániában "alvó" bankot vesznek

Románia viszont továbbra is a bank érdeklődésének homlokterében áll. A tavalyi BCR-fiaskó után Csányi Sándor többször említette, hogy adott esetben akár a zöldmezős bankfejlesztést sem zárnák ki. Most Wolf utalt arra, hogy elképzelhető egy "kvázi-zöldmezős" tranzakció is, amikor egy 20 alkalmazottal bíró, egyfiókos kisbankból fejleszthetnek ki országos hálózatot. Mivel Romániában az OTP aligha jutna túl könnyen a bankalapítás buktatóin, egy "alvó" bank felélesztése bizonyára gyorsabb és adott esetben olcsóbb lenne a nulláról indulásnál.

Szárnyal a részvény

Az OTP részvénye egyébként tegnap - bár a szerdai záráshoz képest a nap végére visszaesett - újabb rekordot döntött. Valamivel dél előtt túllépte a 3000-es határt, és néhány kisebb tételért 3035 forintot is megadtak az OTP-lázban égő befektetők. E pillanatban a legnagyobb magyar bank alig 4 százalékkal ért kevesebbet, mint a Matáv, és jó ötödével volt drágább, mint a Mol.

A bankpapír vevői között közép-európai nyugdíjalapok és tengerentúli globális alapok mellett tegnap már a "háziasszonyok" is megjelentek, a hét hét alatti 35 százalékos emelkedés a hazai spekulánsok fantáziáját is beindította. A tegnapi csúcs mindazonáltal aligha a vonatra későn felszállni akaró spekulánsoknak, sokkal inkább a papírt hetek óta shortoló pesszimisták 3000 feletti kétségbeesett zárásának volt köszönhető.