Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Román bankot vett az OTP

2004.04.28. 10:32
Az OTP Bank 47,5 millió dollárért megvásárolta a Banca Comerciala RoBank S.A. (RoBank) 100 százalékát - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján a pénzintézet. A hír hatására emelkedni kezdett az OTP részvényeinek árfolyama.
Az OTP Bank és a Banca Comerciala RoBank képviselői aláírták a romániai bank részvényeinek megvásárlására vonatkozó szerződést - tette közzé az OTP a BÉT honlapján. A pénzintézet 47,5 millió dollárért veszi meg a román bank száz százalékát.

A részvény-adásvételi szerződés aláírására azt követően került sor, hogy a bank igazgatóságának jóváhagyása birtokában az eladók és az OTP Bank képviselői megállapodtak a vételárról és a kért garanciákról. A RoBank 1995-ben létesült, Bukarestben három, más jelentősebb román városokban pedig tizenegy fiókja, illetve három ügynöksége működik.

Dráguló részvények

Az adásvételi folyamat akkor zárul le, amikor a szükséges engedélyek birtokában az OTP Bank a teljes, 47,5 millió dollárér összegű vételárat átutalja az eladó, az angliai bejegyzésű Balli csoport és a törökországi bejegyzésű Bayraktar csoport részére.

Az adásvételi szerződést a Balli csoport képviseletében Lord Lamont of Lerwick, korábbi brit pénzügyminiszter, a Bayraktar család képviseletében Mustafa Bayraktar írta alá, míg a vevő OTP Bank részéről Dr. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes látta el kézjegyével.

A bejelentés hatására emelkedni kezdett az OTP-részvények árfolyama. A 3965 forintos nyitás után délelőtt 4035 forinton cseréltek gazdát.

Román sajtóhírek szerint korábban a görög Piraeus Bank érdeklődött a RoBank megvásárlása iránt, és a The Netherlands Development Finance Co. befektetési alap is fontolgattaaz esetleges vásárlást.