Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Drága OTP

2005.02.18. 08:30
A napok óta zajló OTP-rally 10 milliárd dollár, illetve 8 milliárd euró fölé emelte a bank tőzsdei kapitalizációját, amellyel az OTP bekerült Európa 30 legértékesebb bankja közé. Az OTP saját részvényekben lévő "titkos tartaléka" számításaink szerint tegnap elérte a 100 milliárd forintot.
A kontinens nagybankjai sorába lépett tőzsdei kapitalizációja alapján az OTP Bank. A 6970 forintos záróárfolyamon - a napi maximum 7195 forint volt - a bank 280 millió darab részvénye 1952 milliárd forintot, azaz 10,47 milliárd dollárt, 8 milliárd eurót ér. A bankcsoport portfóliójában lévő 18 millió saját részvény levonása után a kapitalizáció dollárban hajszálnyival elmarad ugyan a bűvös tízmilliárdtól, és éppen hogy meghaladja a 7,5 milliárd eurót, de még így is belefér a kontinens 30 legértékesebb bankja közé. (A világ több pontján is jelen lévő brit nagybankokat - mint például a HSBC - nem ideértve.)

Ugrásszerű növekedés

Az OTP 2002 végén még alig tizedannyit ért, mint Olaszország piacvezető bankja, az Unicredito, most viszont már a negyedét. Érdemes összehasonlítani a magyar tőzsde meghatározó tulajdonosának számító, honi berkekben is aktív HVB-vel: az OTP két éve a HVB harmadát, most viszont már kétharmadát éri.

A bankok kapitalizációját általában a saját részvények levonása után szokták számítani, az OTP azonban speciális eset, amelynél mégis inkább a teljes részvényszámot érdemes figyelembe venni, mivel a tulajdonában lévő 6,5 százaléknyi saját részvény nyilvántartási értéke a tőzsdei árfolyam alig egyötöde. Ebből következik, hogy nemzetközi összehasonlításban is igen nagy a saját részvények alulértékeltségéből fakadó látens tartalék nagysága. Ez a tegnapi árfolyamon számítva éppen eléri a 100 milliárd forintot, vagyis a tavalyi IFRS szerinti 140 milliárdos eredmény csaknem háromnegyedét.

Menedzsment opciók

Bár a saját részvények elsődleges szerepe az OTP 10 éve követett stratégiája szerint a menedzsment ösztönzése - hogy milyen eredménnyel, azt az azóta bekövetkezett forintban 58-szoros, dollárban 44-szeres kapitalizációnövekedés ékesen bizonyítja -, ez a részvényenként 400 forintra rúgó tartalék pusztán az átkötések révén alkalmas lehet arra, hogy a nyereségnövekedés dinamikájában megmutatkozó esetleges egyenetlenségeket kisimítsa. Ez persze csak elvi lehetőség, eddig erre nem volt szükség... Az OTP egyébként 2004-ben 3,1 millió részvényt használt fel menedzsmentopciók és bónuszrészvény céljaira. Ezek piaci értéke jelenleg mintegy 21 milliárd forint, miközben átlagos lehívási áruk a jelenlegi árfolyam kevesebb, mint harmada volt.

Ha a meglévő állomány felét hasonló módon használják fel, az ezenfelül megmaradó 9 millió részvény - ha egyszer tőkehelyzete rákényszeríti az OTP-t - önmagában 250 millió eurót hozna, ami akár egy DSK-méretű akvizíció zömének kifizetéséhez is elegendő lenne. (A DSK 311 millió euróba került.) Bár az OTP számára az alárendelet kölcsöntőke bevonásával való forrásszerzés a legkézenfekvőbb megoldás akvizíciók esetén (11 százalékos tőkemegfelelési mutatója ugyanis nem ad túl nagy mozgásteret számára), a saját részvények is bővítik a fizetési lehetőségeket. Mindezek alapján - ha nem is feltétlenül a saját részvényekre tekintettel - nem meglepő, ha az elemzők az elmúlt 14 hónap 160 százalékos emelkedése után is vételre ajánlják az OTP-t. A legfrissebb, tegnapi ajánlás egyébként a Buda Cashtől érkezett, Réczey Zoltán elemző 11,7-es idei várható P/E mellett rövid távon felhalmozásra, hosszabb távon - a nyereségdinamikára és az idén várható további akvizíciókra tekintettel - vételre ajánlja a magyar bankpapírt.