Eleonóra
-1 °C
2 °C

Vételi célpont lehet az OTP

2005.05.30. 15:21
A HVB és az UniCredito fúziója bankfelvásárlások sorozatát indíthatja el, mivel az egyesüléssel Közép- és Kelet-Európa legnagyobb pénzintézetcsoportja jöhet létre, tehát más bankoknak is erősíteniük kell kelet-európai pozíciójukat, vélekedik a holland ING egyik elemzője.

Minden globális banknak, amely a kelet-európai piaci lépést fontolgat, és még nincs jelen a térségben vagy nem túl erős ott, a HVB-UniCredito egyesülés a startlövés lehet, mondta az ING elemzője, David Nangle. A szakértő a lehetséges további felvásárlók között a Deutsche Bankot, a Citigroupot és a HSBC-t említette, lehetséges felvásárlási célpontként pedig az osztrák Erste Bankot és a magyar OTP-t.

Bár az OTP és az Erste Bank is jelentős pénzintézet a térségben, nincsenek stratégiai partnereik, ugyanakkor az ING elemzője szerint a magyar banknál a tulajdoni viszonyok és az állam jövőbeni részvényesi szerepe, az Erste esetében pedig a tulajdonosi körében bevezetett alapítványi konstrukció nehezíti meg az esetleges felvásárlást.

Sok pénz

A mérlegfőösszeget és az ügyfelek számát tekintve az osztrák Erste Bank tartja a legnagyobbnak magát, legalábbis Közép-Európában, és a második a belga KBC. Szélesebb térségben, Kelet-Európával együtt a mérlegfőösszeg szerint a HVB a legnagyobb: térségi mérlegfőösszege a részesedések arányában év végén 35,5 milliárd euró volt, ebből 32,2 milliárd a Bank Austria Creditanstalt mérlegében. Az öt közép-európai országban tevékeny Erste Bank az év végi, 33,3 milliárd eurós mérlegfőösszegével a második helyezett volt a szélesebb térségben, a KBC a harmadik 31,1 milliárd euróval, a negyedik az UniCredito, 30,1 milliárd euróval, az ötödik az ugyancsak osztrák Raiffeisen, 28,9 milliárd euróval. A Bank Austria Creditanstalt 18 ezer alkalmazottal, az UniCredito 30 ezer alkalmazottal éri el a közép- és kelet-európai eredményeit.

Piaci szakértők szerint az UniCreditót nem annyira a HVB érdekli (annak németországi tevékenységét az elemzők lenézően csak "átszervezési problémának" nevezik), mint inkább a HVB-hez tartozó, a HVB közép- és kelet-európai tevékenységét összefogó osztrák Bank Austria Creditanstalt. Az UniCredito is versengett az osztrák csoportért, de azt 2001-ben a HVB szerezte meg.

Vezetik a piacot

Közép- és Kelet-Európában a HVB, Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban Macedóniában, Lengyelországban, a balti államokban, Oroszországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban, Ukrajnában és Törökországban tevékenykedik. Magyarországon a HVB a HVB Bank Hungary Rt., a HVB Leasing Hungary Rt. és a CA IB Corporate Finance Ltd. révén van jelen.

Az UniCredito Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Bulgáriában és Törökországban tevékenykedik a térségben. A lengyel Pekao révén Ukrajnában, a Zagrebacka Bankán keresztül Boszniában és a török Koc csoporttal Azerbajdzsánban is jelen van. Legutóbb szerette volna megvenni a vajdasági Novoszadszka Bankát is, de azt a szerb kormány két hete az osztrák Erste Banknak ítélte oda.

Az UniCreditónak 52,9 százaléka van a nagyságra második lengyel bankban, a Bank Pekaoban. A nagyságra harmadik lengyel pénzintézet, a Bank BPH 71,21 százaléka pedig a HVB-é. Az egyesülés nemcsak a legnagyobb lengyel bankot teremtené meg, de a térségben is hatása lenne, azonban még nem tudni, hogyan oldják meg a fölvetődő versenyfelügyeleti problémákat. Bulgáriában és Horvátországban is a legnagyobb pénzintézetnek ígérkezik a HVB és az UniCredito ottani érdekeltségeinek egyesítése.

Az UniCreditóhoz tartozó Zagrebacka Banka és a bolgár Bulbank ma is piacvezető Horvátországban, illetve Bulgáriában. Csehországban a HVB leánybankja nagyságra a negyedik, az UniCreditóhoz tartozó Zivnostenska Banka a nyolcadik a mérlegfőösszeg szerint. Csehországban versenyügyi problémák kevésbé fenyegetnek, mert a HVB ott a vállalatfinanszírozásban erős főleg, a Zivnostenska Banka inkább a lakossági ágazatban. Szlovákiában a HVB az ötödik számú, az UniCredito, az UniBank révén, a hatodik számú piaci szereplő.

Romániában két hete írták alá a HVB Romania és a Banca Tiriac egyesítését, együttesen ez a negyedik számú pénzintézet lesz Romániában. Az UniCredit Romania a tizedik helyezett. Az egyesüléssel a HVB-nek és UniCreditónak összesen 2300 fiókja lenne a térségben.