Sára, Márió
2 °C
6 °C

Két horvát bankot venne az OTP

2005.09.02. 10:25
Hónapok óta tárgyalásokat folytat az OTP Bank a horvát Kredit Banka megvásárlásról - írja az Vecerny Listre hivatkozva az econews. Az újság szerint a magyar bank hamarosan átnevezi a nemrég megvásárolt Nova Bankát OTP Banka Hrvatska-ra.
Az újság szerint az OTP Bank felvásárlási célpontja lehet a Splitska Banka, amelyet jelenleg közvetetett módon a HVB tulajdonol. Az Unicredit - HVB fúzió nyomán azonban elképzelhető, hogy a bank megválik tőle.

Az OTP horvátországi tervei nem keltenek nagy meglepetést. A társaság el akarja érni a 10 százalékos piaci részesedést Horvátországban is, amihez legalább még egy bank megvásárlása szükséges. A Nova Banka elsősorban a tengerparti területeken erős, így az OTP-nek főként Zágrábban kell erősítenie.

Az OTP a jelenlegi állapot szerint két állami tulajdonú bank iránt érdeklődik a környező országokban. Szerbia-Montenegróban a Niska Bankát, Romániában a CEC-et nézte ki magának. A legnagyobb magyar bank ezen kívül érdeklődik Ukrajna és további horvát akvizíciók iránt is - ennek kapcsán a Kredit Banka nevét szokták emlegetni.